May Irene Morgan frykter hun kan dø hvis hun blir smittet av koronaviruset.

May Irene sluttet som lærer av frykt for smitte

– Jeg hadde ikke lyst til å slutte som lærer, men er glad for at jeg valgte å slutte når jeg ser hvordan ting har utviklet seg, sier May Irene Morgan (66).

Publisert Sist oppdatert

På grunn av underliggende sykdommer valgte May Irene Morgan å slutte i lærerjobben to år tidligere enn planlagt. Hun ga seg som lærer våren 2020. Da hadde hun lenge kjent på frykten for å bli smittet.

– Ja, jeg var redd for å dø. Jeg turte ikke være sammen med barnebarna mine, og det ville jeg jo. Når en er lærer på en barneskole er det barn som av og til trenger trøst og det skal de få, men jeg var redd for å være nær dem, sier May.

Utdanningsnytt traff henne også våren 2020, den gangen underviste hun fortsatt, men i små grupper og helst utendørs.

Taper store summer

May Irene Morgan er utdannet førskolelærer og har videreutdanning, blant annet som spesialpedagog. Hun jobbet med de fire laveste trinnene ved Vestad skole på Elverum. Planen var at hun først skulle gå av denne våren som kommer. Da skulle hun og mannen pensjonere seg sammen.

– Han gikk også av samtidig med meg. Han var redd for å ta med seg smitte hjem slik at jeg ble syk. Hvis jeg blir rammet av covid er det uvisst hvordan min kropp vil takle det, sier May.

Til sammen anslår hun at hun vil tape mange hundre tusen kroner på å gå av to år før planlagt.

– Hver måned frem til jeg blir 67 år, taper jeg en betydelig sum, i tillegg til at jeg får kortere opptjeningstid, som også kommer til å påvirke fremtidig pensjon. Men vi skal få det til å gå rundt. Det er de som har det tøffere enn oss, sier May.

Savner elevene

Det var ikke slik hun hadde planlagt å avslutte lærerkarrieren, men hun følte at hun ikke hadde noe valg.

– Jeg savner elevene og relasjonene jeg hadde til dem, og kollegaene mine. Jeg har vært og besøkt den gamle klassen min når de har hatt uteskole. Det er veldig hyggelig å møte dem igjen.

May har blitt spurt om å ta vikartimer og å hjelpe til med å teste elever, blant annet for avdekke dysleksi.

– Da har jeg brukt både munnbind og visir. Elevene synes det er greit når jeg forklarer hvorfor jeg må være så forsiktig. Jeg brenner jo veldig for de elevene som trenger litt ekstra så det var fint og kunne komme å bistå litt, forteller May.

May Irene Morgan liker å drive med hagearbeid.

Hun har fått tre vaksinedoser og skjermer seg så mye hun kan.

– Nå treffer jeg jo barn og barnebarn, men har mulighet til å beskytte meg så mye som mulig ellers. Hvis jeg skulle ha vært lærer hadde jeg truffet så mange i løpe av en dag, både elever og kollegaer at jeg ikke kunne ha beskyttet meg i samme grad.

Datteren til May er lærer, så hun holder seg orientert om hva som skjer i skolen.

– Også har jeg barnebarn i skolen. Når jeg ser hvor langvarig dette ble så er jeg sikker på at jeg tok et riktig valg. Men jeg synes jo at lærerne som er i skolen har måttet tåle mye gjennom de to årene som har gått siden covid dukket opp. Det må være tøft.

Selv har ikke May noe problem med å fylle dagene med hagearbeid, turer og lesing.

– Nå kan jeg sove litt lenger, bruke god tid på å drikke te før dagen starter. Før hendte det jeg måtte kjøle ned teen med kaldt vann for at jeg skulle rekke å drikke den før jeg måtte ut døra på morgenen. Vi har det veldig bra, selv om ting ikke ble sånn som vi hadde planlagt, sier May Irene Morgan.

Få får erstatning

Tall fra NAV viser at 11 barnehageansatte har fått godkjent erstatning. 119 har fått avslag. Mens 35 av de innmeldte sakene fortsatt ikke er ferdig behandlet.

10 av lærerne som har søkt om yrkesskadeerstatning har fått godkjent kravet. 96 har fått avslag. I 28 saker er det ikke konkludert foreløpig.

NAV opplyser til Utdanningsnytt at den viktigste årsaken til at Covid-19 saker blir avslått er at vilkåret om at Covid-19 må ha medført alvorlige komplikasjoner ikke er oppfylt (i ca. 90 prosent av sakene).

Powered by Labrador CMS