– Det er absurd å fremstille lærere som lønnsvinnere, skriver Kim Pilgaard.

LOs fremstilling av lærere som lønnsvinnere er et slag under beltestedet

Debatt: Tusenvis av kontaktlærere har jobbet anslagsvis et halvt årsverk gratis i pandemien.

Publisert Sist oppdatert

Når LO, blant annet via sitt talerør FriFagbevegelse, framstiller sykepleiere og lærere som lønnsvinnere, så vet jeg jo at det er del av lønnskampen i forbindelse med årets oppgjør, men dette er et helt unødvendig og uberettiget slag under beltestedet på lærerne. For å si det pent.

Tallene får fagforeningene krangle om, jeg skal konsentrere meg om virkeligheten. Min kones virkelighet. Hun er lærer. Kontaktlærer. Det siste er viktig, for det er de som planlegger, lager undervisningsopplegg, koordinerer, har foreldrekontakt, rapporterer og så videre. Det gir mer jobb i hverdagen. Mye mer jobb. Og det gir ekstremt mye mer jobb når det skjer noe spesielt. Som for eksempel en pandemi hvor skolen stenges og man har i 6 ukers hjemmeundervisning hvor absolutt alt måtte gjøres på andre måter.

Les også: LO-topp: Det er ikke lærernes og sykepleiernes tur

Det var jobb fra klokken 7 til 21. Pluss litt søndagsjobbing. Deretter var det 6 uker med dobbeljobb fordi noen skulle undervises på skolen og andre skulle undervises hjemme, med forskjellige undervisningsplaner og -opplegg. Mere 7 til 21. Ja selv «normal» undervisning ble unormal fordi man måtte ta hensyn til forskjellige og stadig nye restriksjoner. Man måtte omrokere klasser og klasserom, flytte undervisningsmateriell, vaske pulter, være vakt i flere av friminuttene, pluss, pluss, pluss. Alt har vært «mot normalt» i omtrent to år sammenhengende. Det er i dette landskapet min kone er «lønnsvinner».

Det er denne virkeligheten som settes opp mot ufaglærte assistenter som lønnstapere. Assistenter er utvilsomt lønnstapere, men sammenligningen med lærerne halter noe forferdelig. Assistenter, og vi kan gjerne inkludere fagarbeidere som meg selv, får nemlig overtidsbetalt. Så hadde min kone vært assistent, hadde hun altså fått overtidsbetalt. Fire-fem hundre timer overtid pr år hadde gitt et bra lønnsløft for en assistent, ja for hvem som helst, inkludert min kone.

Jeg har sett lønnsslippene til min kone. De er klinisk rene for overtidsbetaling. Hun, og tusenvis av andre kontaktlærere, har med andre ord jobbet anslagsvis et halvt årsverk gratis i løpet av pandemien. Og så blir hun utnevnt til lønnsvinner. Det er absurd. Og det er ekstremt provoserende at den del av fagbevegelsen som jeg er medlem i, og stolt av, klarer å presentere en virkelighet som er helt hinsides og bare fungerer i et splitt-og-hersk-perspektiv. Jada. Lønnskamp er kamp, men det må være lov å forvente et minstemål av innsikt og moral før man langer ut mot en hel stand som for øyeblikket ligger nede for telling.

Powered by Labrador CMS