Fagforbundleder Mette Nord sier at lærerne ikke kan forvente å få mer enn andre i årets oppgjør.

LO-topp: Det er ikke lærernes og sykepleiernes tur

Årets lønnsoppgjør vil preges av Ukraina-krisen, derfor vil det ikke være lærernes og sykepleiernes tur, sier leder Mette Nord i Fagforbundet (LO).

Det er de lavtløntes tur, sier hun til VG.

– Det er de med de laveste inntektene som rammes mest når bensinprisene går til himmels, når rentene stiger og når prisen på handlekurven går opp. Derfor er det de som må prioriteres i oppgjøret i offentlig sektor i år, sier Nord.

Hun viser til en medlemsundersøkelse som ifølge Nord forteller at prisveksten etter Putins angrep på Ukraina får store konsekvenser.

– Det er de med lavest inntekt som nå får den største trøkken og som må få hjelp i vårens oppgjør, sier Nord.

Undersøkelsen ble gjennomført i mars, med vel 7700 medlemmer.

Utdanningsnytt har tidligere skrevet om lærernes lønnsvekst, som har ligget under frontfagsrammen seks av de siste åtte årene. I samme periode har resten av de ansatte i kommunesektoren ligget over rammen hvert eneste år.

– Pandemien viste at vi var avhengige av hele laget, ikke bare sykepleiere, men helsearbeidere, bussjåfører og en rekke andre grupper - ikke minst barnehageansatte, hvor ikke meteren har vært grensen, men centimeteren og nærkontakt med barna, sier hun.

Derfor mener hun at årets oppgjør ikke skal være et pandemioppgjør.

– Men pandemien har vist at alle er viktige. Pandemien er lagt bak oss og i år er det den prisdrivende etterspørselen etter Putins invasjon i Ukraina, som er det nye og alvorlige økonomiske bakteppet i årets lønnsoppgjør, også i offentlig sektor, sier Nord.

LES: Her er snittlønna til lærere i skole og barnehage

Powered by Labrador CMS