Erica Eide mener det er viktig å være et godt forbilde.

Erika (20) er akkurat den lærlingen Forsvaret vil ha

Da hun fikk tilbud om læreplass i Forsvaret, ble 20 år gamle Erica Eide så glad at hun hylgråt av glede. Selv har hun fem lillesøstre, og mener det er viktig å være et godt forbilde.

Publisert Sist oppdatert

Forsvaret er Norge største lærlingsbedrift. Yrke har i en reportasjeserie sett på hvordan det er å være lærling i militæret. Denne artikkelen er en del av serien.

Kontor, sikkerhet og institusjonskokk. Dette er noen av fagene der Forsvaret nord i Norge jobber hardt for å skaffe nok lærlinger. Erica Eide (19) fra Bergen grep muligheten på Bardufoss, og er strålende fornøyd med valget.

– Velkommen til Istindportalen, sier Erica Eide.

Det er i dette moderne bygget hun holder hus. Det er et samarbeidsprosjekt mellom Forsvaret og Målselv kommune, og kontorlærlingen viser rundt.

Istindportalen inneholder alt fra kino, bibliotek, kantine og klatrevegg til servicetorget for Forsvarets velferdstjenester. Lærlingen i grønn uniform peker og forteller mens vi er på vei opp til Opplæringskontoret for Forsvaret. Her har de ansvar for det store området fra Evenes til Kirkenes, og det er tett mellom den militære virksomheten.

Lærlingkoordinatorene Torstein Kaarigstad (til venstre) og Odd Arne Johannessen er på besøk på Sætermoen. Kontorlærling Erica Eide er med møter dem.

– Nå er du kommet til Hærens høyborg. Det er her på Bardufoss hærstaben holder til, og ikke langt unna har vi Setermoen, som er landets største leir. Der kan de ha 3000 soldater inne samtidig, sier Torstein Kaarigstad.

Han er lærlingkoordinator sammen med makker Odd Arne Johannessen, og de har dette året med seg Erica Eide som kontorlærling ved opplæringskontoret.

Hun er én av 105 lærlinger i denne regionen som Forsvaret har ansvaret for, og 25 av dem holder til i Bardufoss leir. I tillegg er det ledige læreplasser som ikke er fylt. De mangler unge som vil bli institusjonskokk, og det er heller ikke nok innen kontorfaget.

Nøye vurdert

– Det er viktig å vite, lærlingene i det militære er ikke noe B-lag. De blir vurdert både én og to ganger og har et hektisk år, sier Torstein Kaarigstad.

Selv om Forsvaret legger til rette for å ta imot lærlinger i 30 fag, er det ikke bare å knipse i fingrene og tro det ordner seg.

– Vi sliter med rekrutteringen, og fag som kontor, institusjonskokk, sikkerhet og matros er av de kritiske her hos oss. Det er heller ikke kø til flyfag. Skolene legger ned fag og klasser, og det blir færre å ta av. Fordelen Forsvaret har, er at vi er så heldige at vi kan hente lærlinger fra hele landet, sier Torstein Karrigstad.

Men koordinatorene merker også at det er mange som ikke kjenner til tilbudet.

Hylgråt

For Erica Eide startet det med at hun likte praktiske fag og fikk en brosjyre i posten da hun gikk på ungdomsskolen. Den var fra Metis privatskole og viste bilder av en dame i ulike yrker.

– Der kunne jeg se meg selv som vekter, resepsjonist eller bak kontorpulten, sier lærlingen.

Det ble enkelt å velge service og samferdsel, og videre salg, service og sikkerhet på videregående. Den ivrige tenåringen hadde ekstrajobber på IKEA, H&M, McDonalds og Jysk for å kunne betale skolepengene på den private skolen, som la grunnlaget for veien videre.

– Selv om jeg var ei ekte byjente, valgte jeg en helt annen vei enn alle vennene mine. Etter et inspirerende foredrag på skolen søkte jeg om å få bli kontorlærling i Forsvaret. Som bergensere flest elsker jeg å prate, og så for meg at jeg også kunne reise rundt til skoleklasser. Søknadsfristen var 15. februar, og jeg ventet og ventet på svar helt til i april. Da kom beskjed om at jeg var tatt inn, og jeg hylgråt av glede i telefonen, sier Erica, som stortrives med alle de ulike oppgavene.

Men hun kan også kan bli så ivrig at hun må stagges for ikke å slite seg ut.

Jakter lokal ungdom

Det er fullt mulig å søke læreplass over hele landet, men de to opplæringskoordinatorene Torstein Kaarigstad og Odd Arne Johannessen er spesielt interessert i å få tak i ungdom fra nærområdene til plassene i Troms og Finnmark.

– Da er det stor sjanse for at de blir her, og vi kan ansette dem etter at de har tatt fagbrevet, mener duoen, men de vil gjerne ha søkere fra resten av landet også.

– Lærlingene fra Oslo vil ikke ut, men de som søker seg hit, er ofte interessert i naturen. Mange ser det også som en stor fordel å kunne avtjene verneplikt og samtidig være lærling. Da sparer de tid.

Mye har skjedd siden Erica hadde skolebesøk fra Forsvaret da hun gikk på videregående i Bergen. Nå har hun fullført førstegangstjenesten og er godt i gang med det andre året som lærling. Til våren venter fagprøven.

Snøskuter

– Jeg har fått være med på mye som ikke er vanlig i Bergen, som å kjøre snøskuter, være med på hundekjøring og hoppe frivillig ut i et hull i isen, forteller hun.

20-åringen viser fram en videosnutt der hun hopper i ei råk, med full oppakning og et smil om munnen. Beretløpet er heller ikke dagligdags.

– Vi gikk i 12 timer med lite mat, stor sekk og tungt våpen. I starten skulle vi tasse i sand. Der klarte jeg å vrikke foten, så den hovnet opp, men jeg fullførte, forteller hun.

Tydelig stolt.

Nå har hun flyttet ut fra kasernen med seks på rommet til eget rom med bad inne i leiren.

– Som lærling har jeg fått mye mer ansvar enn jeg trodde. Dette motiverer, og jeg kjenner meg viktig.

Hun har blant annet hatt ansvar for et seminar for 50 deltagere i Tromsø. Dit kom det deltagere innen flyfag fra hele landet, og lærlingen skulle ordne alt det tekniske og praktiske, fra minianbud, påmelding og foredragsholdere til evaluering.

Godt forbilde

Erica Eide har fem lillesøstre, og hun vil gjerne være et godt forbilde for dem. Det er derfor stas når hun er hjemme i Bergen og kan komme og hente dem i barnehagen eller på skolen, med den grønne uniformen på.

En oppgave hun liker godt som lærling, er å være på skolebesøk. Der deler hun erfaringene sine med elevene og er et bindeledd mellom det militære og sivile.

– Har du lagt planer videre, etter fagbrevet?

– Jeg har vurdert å gå y-veien og søke meg til bachelor i serviceledelse og markedsføring ved Høgskolen Innlandet. Derfra kan jeg gå videre og ta master i økonomi og markedsføringsledelse. Da er jeg ferdig utdannet som 25-åring, og har vist at du kan komme langt med yrkesfag i bunnen, sier Erica.

Slagordet hennes er «Følg drømmen, ikke strømmen», og med på kjøpet får hun gratis bolig, gratis mat, gratis grønne klær, åtte gratis hjemreiser i året og 50 prosent av fagarbeiderlønn.

Powered by Labrador CMS