Koronakrisen rammer stadig kokkelærlinger. Illustrasjonsfoto.
Koronakrisen rammer stadig kokkelærlinger. Illustrasjonsfoto.

Koronakrisen sender flere og flere kokkelærlinger hjem

461 lærlinger er nå permitterte, ifølge februarstatistikken fra Utdanningsdirektoratet. 17 prosent av landets kokke- og servitørlærlinger, er nå sendt hjem fra arbeid.

Publisert Sist oppdatert

Direktoratet har jevnlig hentet inn tall på hvor mange lærlinger som er permittert på grunn av koronakrisen.

Tallene har vist, at det startet mørkt, med 4 400 lærlinger permittert i april i fjor. I påfølgende måneder kom flere og flere lærlinger tilbake på jobb. Men da bølge to rammet Norge rett før nyttår, ble igjen flere lærlinger sendt hjem. Nå er 461 lærlinger rammet, dette er en økning på 32 permitterte sammenlignet med for to uker siden.

Les også: Lærlinger trives på arbeidsplassen

Verst er det altså inne restaurant- og matfag. Her er nå 17 prosent av lærlingene permitterte.

Kokkelærlingene er spesielt hardt rammet, over halvparten av alle permitterte lærlinger i uke 7 er faktisk kokkelærlinger.

Ikke overraskende er det vanskeligst i Oslo, her er 213 lærlinger permitterte.

Etter Oslo følger Viken og Vestfold og Telemark.

Innlandet og Vestland har færrest permitteringer.

Siden 1. mars i fjor er totalt 51 lærlinger sagt opp som følge av koronakrisen. Disse kan fått ny læreplass eller tatt fagbrev etterpå.

De ferske tallene viser nå at det i stor grad bare er restaurant- og matfaglærlingene som rammes.

Mens 16,7 prosent av lærlingene i restaurant- og matfag er rammet, er andelen for de andre områdene svært lav.

1 prosent av lærlingene i design og håndverksfag er permitterte, 0,7 prosent av lærlingene i service og samferdsel, 0,3 prosent av lærlingene i bygg- og anleggsteknikk og 0,2 prosent av lærlingene i elektrofag.