Nicklas tar fagbrevet for sikkerhets skyld

Det sto mellom helsefag og sikkerhetsfag for Nicklas Modo Jaiteh Solskinnsbakk (18). Valget falt på det siste, og nå er han på plass hos Nokas i Bodø. Lærlingen mener at de to yrkesretningene har mange likhetstrekk.

Skolegangen har ikke alltid vært enkel for Nicklas.

– Jeg har hatt konsentrasjonsvansker og jobbet mye med leksene opp gjennom skoletiden, så det hendte jeg var oppgitt. Men jeg har klart meg fint med gode lærere, og vil skryte av opplegget på service og samferdsel, sier 18-åringen.

Den praktiske delen på yrkesfag gjorde skolegangen mer fristende, og samtidig ble det enklere å forholde seg til teorien.

– På vg1 skrev jeg søknad til to sikkerhetsselskap, og Nokas tilbød meg praksisplass en dag i uka under skoletiden, forteller han. Dette åpnet også døren videre inn i sikkerhetsfaget som lærling.

– Det var fint å være her en stund på forhånd, for da dannet jeg meg et bilde av yrket og hadde et innblikk i hva jeg gikk til.

Nå er Nicklas blitt varm i uniformstrøya og har ett og et halvt år igjen av læretiden.

Rager høyt

Nicklas rager høyt i den grå uniformen. Han hilser med mild stemme, viser vennlig innover i kontorlokalene til Nokas og byr på kaffe. Under praten kommer det tydelig fram at 18-åringen legger stor vekt på at du skal være menneskelig i dette faget. Selv om hovedoppgaven er å ta vare på sikkerheten på kjøpesenter og andre steder i byen, skal du ikke løpe rundt og leke «Rambo».

Nicklas rager høyt i den grå uniformen.
Nicklas rager høyt i den grå uniformen.

Helse- og oppvekstfag sto også på listen da Nicklas søkte videregående.

– Det er flere i familien som jobber innen helsefag, så jeg vurderte også å gå i den retningen, sier Nicklas Modo Jaiteh Solskinnsbakk. Den utenlandske delen av navnet kommer av at faren er fra Gambia.

Det endelige valget falt på salg og service på Bodø videregående skole, der han fikk god oppfølging.

– Det var fint å være her en stund på forhånd, for da dannet jeg meg et bilde av yrket og hadde et innblikk i hva jeg gikk til.

Nå er Nicklas blitt varm i uniformstrøya og har ett og et halvt år igjen av læretiden.

Går vakter

Nicklas går vakter, og jobben er variert, selv om sikkerhet er stikkordet for alt han foretar seg. Noen av oppgavene er å observere på kjøpesentrene, gå brannrunder og sørge for at nødutgangene er i orden hos kundene.

– Har du vært ute for ubehagelige situasjoner?

– Det hender noen ønsker å provosere, men da må vi snakke med folk og løse konflikten på best mulig måte. Selv om noen har vært aggressive, så har det gått fint. Det avgjørende er å oppføre seg menneskelig og ta seg tid til å prate, selv om du skal holde en profesjonell avstand. For det meste møter vi trivelige folk som spør oss om veien eller ønsker annen informasjon.

Vekteryrket har også sine mørke sider.

– Vi må hjelpe til hvis det skjer ulykker, og det er ikke hyggelig å ta mindreårige, eller andre, for kriminelle handlinger. Da må vi kontakte politiet, presiserer lærlingen.

Det hender også han må hjelpe noen som ikke klarer å ta vare på seg selv, og sørge for at de kommer seg til et trygt sted.

Mange skritt

En del av fritiden bruker Nickolas på å trene.

– Det er greit å være i form, selv om jeg ikke er topptrent. På jobben får jeg mosjon ved å gå mellom 10 000 og 20 000 skritt på en dag. Du må være aktiv, og det er positivt.

18-åringen er en sosial gutt som liker å være sammen med venner.

– Og så har jeg fått meg valp. Den heter Ira og er en chihuahua. Jeg bor i egen leilighet, men er så heldig at mamma også kan passe den når jeg er på jobb.

Det er stor etterspørsel etter lærlinger i sikkerhetsfaget, og Bodø videregående skole klarer nesten ikke å skaffe nok. Både Forsvaret, Nokas og Securitas trenger fagfolk. Et av kravene er at du er norsk statsborger og kan skrive og snakke norsk.

Berit Dybfest er lærer på service og samferdsel på Bodø vgs. og sier dette om Nicklas.

– Han er en stor gutt som kan vise myndighet, og samtidig er han ydmyk, rolig og behersket. Skal du jobbe som vekter, må du kunne snakke med alle typer mennesker, og du kan ikke være redd av deg. For du skal også gå vernerunder i mørket, sier læreren.

Nicklas har lært seg at det er bra å være serviceinnstilt og gi saklige, konkrete beskjeder når han er ute på jobb. Nå er han i gang med å ta førerkort, og da kan han kjøre bil i jobben. Unggutten synes det er trist at noen ser ned på yrkesfag.

– Det er en effektiv måte å ta utdanning, og du kommer fort ut i jobb. Når du har fått yrkeserfaring, kan du også ta påbygg, hvis du trenger det, sier Nicklas Modo Jaiteh Solskinnsbakk.

Powered by Labrador CMS