Som lærling i kokkefaget, opplever Markus endelig mestring.

I byssa på Christian Radich opplevde  Markus mestring

Før satt Markus mye for seg selv, uten noe å gjøre. Men det var før han ble overtalt til å prøve seg i byssa på Christian Radich.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom Nav og Oppfølgingstjenesten ble Markus Forsang (26) introdusert for prosjektet Windjammer på Christian Radich en drøy måned. Deretter bar det til Velle Utvikling i Tønsberg, der han nå stortrives som kokkelærling.

– Her følte jeg meg inkludert fra første stund. Jeg liker å jobbe på kjøkkenet, og det kjennes trygt å ha veiledere å spørre når jeg er usikker, sier Markus Forsang fra Nøtterøy.

– Før jeg begynte på Velle Utvikling, satt jeg mye hjemme uten å gjøre noe. Her føler jeg mestring, og det er gøy å lage mat andre liker.

 Skummelt med blikkontakt

Markus har bakt nydelige rundstykker og veileder Karianne Lysen (48) forteller at også roastbiffen er stekt på kjøkkenet her. Hun jobber sammen med Markus, og beskriver en iherdig og dyktig kokkelærling.

– Da Markus kom hit, var han veldig forsiktig og syntes det var skummelt å se oss i øynene, sier Karianne, noe lærlingen bekrefter at stemmer.

– Jeg ble møtt på en god måte, der jeg fikk være meg selv, men samtidig måtte ta ansvar. For meg var det helt avgjørende for å kunne bli trygg og bygge selvtillit, legger Markus til.

Planlegging er viktig

Han er opptatt av å skape opplevelser, slik at maten ikke bare skal smake bra, den skal også se innbydende ut. Markus liker å bruke kreativiteten sin, og tar ofte bilder av maten.

Markus og veileder Karianne lager mye godt av frukt og grønt. Det er viktig at maten både skal være næringsrik og se innbydende ut.

– Det ser kanskje stressende ut å være kokk, men når man kan faget og er god til å planlegge, går det veldig fint, sier Markus.

– Han er rolig og strukturert, og har full kontroll over hva maten inneholder, her må vi både ta hensyn til allergener og ulike religioner. Vi lager mat til Velle Gruppens fire barnehager hver dag, legger Karianne til.

 Overgang med tetthet

Markus trives med grytene og sier det er en trygghet å ha veileder Karianne med seg på kjøkkenet. Hun er alltid tilgjengelig for spørsmål og råd.

Etter ungdomsskolen prøvde Markus seg på to videregående skoler, men fant seg ikke til rette. Først da han begynte på SMI-skolen, opplevde han å være en del av fellesskapet. Men han kjente at faget service og samferdsel ikke var det rette for ham. Gjennom Nav og Oppfølgingstjenesten (OT), fikk Markus tilbud om å være med på prosjektet Windjammer på Christian Radich en drøy måned.

– Jeg bor alene, og det var stor overgang å skulle leve så tett på andre mennesker, og samtidig følge trevakts-ordningen på båten, sier Markus.

Men båtlivet ga mersmak.

– Det var lærerikt på mange plan, og jeg likte å jobbe i byssa. Jeg er oppvokst med en familie som er glad i mat, og mamma lagde alt fra bunnen. Men det var ikke før jeg jobbet i byssa at interessen for selv å lage mat våknet skikkelig.

Ville bli kokk

Markus satte seg som mål å bli kokk, men visste ikke veien dit før han begynte på Velle Utvikling.

Morten er fagansvarlig.

Kokk Morten Kristiansen er fagansvarlig for kokk- og ernæringskokkfaget, på Velle. Markus sier han er blitt inspirert av ham til både til å lage fransk og italiensk mat. Men det er nok fremdeles en god biff som er favoritten.

– Vi dyrker grønnsaker og urter på taket og vi får hele slakt inn på kjøkkenet. Markus blir vant til partering og god på å utnytte årstidenes tilgjengelige råvarer, sier Karianne.

 Lektor og politiker

Velle Utvikling beskriver seg som et annerledes arbeids- og inkluderingsselskap.  De er godkjent for 14 ulike fagbrev- og kompetansebevisløp, som også leverer tiltak innenfor det som er skjermet virksomhet.

Lissbeth Sundby (55) har bakgrunn som blant annet lektor og politiker. Nå er hun utdanningskoordinator på Velle Utvikling.

Lissbeth er utdanningskoordinator på Velle.

– Vårt hovedfokus er å tilby fagutdanning og formell kompetanse gjennom praktisk opplæring. Vår målsetting er å gi mennesker nye muligheter ved å formidle godt rustede arbeidstakere og fagarbeidere til arbeidslivet. Dette er også vårt samfunnsoppdrag, sier Lissbeth.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS