Tom (56) trodde han kunne vaske – så tok han fagbrev som renholder

– Renhold er så mye mer enn å «dra over gulvet, sier Tom Høiby.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg trodde jeg kunne det meste om vasking, men under opplæring for å ta fagbrev ved siden av jobben i Bramiljø as, oppdaget jeg hvor mye renholdsfaget inneholder. Jeg lærte enormt mye, og spesielt var delen om smittevasking ny og viktig for meg. Renhold er så mye mer enn å dra over gulvet, sier han.

Etter 30 år byttet Tom ut glassblåserfaget med renholdsfaget. Han tok modulbasert utdanning ved siden av jobben, og fikk fagbrev nummer 2 i 2024.

– Man er aldri for gammel til å lære, sier Tom Høiby smilende.

 Fagbrev er vinn-vinn

Toril Repseth Snipen.

Daglig leder hos Bramiljø as er  Toril Repseth Snipen. Firmaet har cirka 30 ansatte, omtrent ti med fagbrev, resten ufaglærte med bred erfaring. De er åtte menn, resten damer, i alderen 20–70 år.

– Jeg oppfordrer våre ansatte til å ta fagbrev, og ser det som en fordel med dokumentert kunnskap, både for firmaet og for den enkelte medarbeider. Et fagbrev gir grunnlag for videre utvikling. Renholderen får økt kompetanse der han trenger det, noe som gir rom for finjusteringer, sier Toril.

– Dessuten får man høyere lønn som fagutdannet.

Toril poengterer at service overfor kundene er alfa og omega. Det er mye logistikk og fravær kompliserer kabalen. Utdanningsmodellen Tom tok, medførte null fravær, han fikk sin vanlige lønn, og modellen er derfor genial for både bedriften og den ansatte, mener Toril og Tom. 

Fra en glassblåserfamilie

– Da jeg var ferdig med ungdomsskolen, fikk jeg tilbud om å delta på et seks ukers kurs i glassblåsing. Faget var ikke fremmed for meg, for både far og flere av mine søsken jobbet på Magnor Glassverk, sier Tom.

Alt skal være skinnende rent.

– Jeg likte å arbeide med glass, og fikk fast jobb i 1985. Etter fem år tok jeg fagbrev som glassblåser. Jeg jobbet med dette i 30 år, de tre siste årene i en liten glasshytte som fokuserte mer på kunst og figurer. Da avdelingen på Magnor ble nedlagt, følte jeg meg ferdig med glassblåsing og ville prøve noe nytt.

Tom jobbet en stund med å fikse PC-er, men fikk snart en vikarjobb i bramiljø as. Han trives med å bruke kroppen på jobb, med varierte arbeidsoppgaver og ikke minst med det gode miljøet, både i firmaet og ute blant kunder. Han starter gjerne dagen med vask av butikker klokka 0600, før han besøker kontorer og ulike typer bedrifter frem til cirka klokka 1530.

– Jeg var en smule skeptisk, siden det var lenge siden jeg hadde gått på skolen, men den opplæringen jeg fikk gjennom undervisningsopplegget til Karriereveiledning var midt i blinken for meg som er godt voksen med egen familie, sier Tom og smiler igjen.

– Tre ganger i uka hadde jeg med meg veileder noen timer på jobb. Og jeg blitt mye mer observant og legger for eksempel merke til en flekk på veggen mens jeg vasker gulvet, sier Tom, som har fått både mer yrkesstolthet og selvtillit etter fagbrevet. 

Alt skal være skinnende rent når han forlater en kunde.

– Teoridelen tok jeg på nettet, og etter ett år kunne jeg gå opp til fagprøven.

Pandemien åpnet folks øyne

– Øynene er vårt beste verktøy, sier Toril.

– Det krever tid og trening før vi får med oss alt. Grundighet må ligge i bunnen hvis man skal bestå fagprøven.

Tonen er god på jobb på Magnor.

Tom poengterer at han alltid følger den oppsatte renholdsplanen, men at han også sørger for å fjerne ekstra flekker eller annet han oppdager underveis. Han trengte tålmodighet og nøyaktighet som glassblåser, de samme egenskapene er helt nødvendige som renholder.

Toril legger til at det utføres kvalitetskontroll og at avvik blir tatt opp.

– Vi kjører flat lederstruktur og er opptatt av at vi sammen skal bli best. Tom er en serviceinnstilt medarbeider, som gjerne gir det lille ekstra, noe som blir høyt verdsatt. Men vi har fremdeles en vei å gå for å få ungdom til å velge renhold, sier Toril.

– Det eneste bra med koronapandemien, var kanskje at renholdsfaget fikk et løft.

Modulstrukturert opplæring

Leder av Karriere Innlandet Kongsvinger, Atle Dyrøy, forteller at Karriere Innlandet ble etablert 1. august 2022, og består av ni karrieresentre. Dette er Innlandet fylkeskommunes helhetlige tilnærming til karriere- og studieveiledning i et livslangt perspektiv, og opplæring for voksne.

Atle Dyrøy. Foto: Privat

– Modulstrukturert opplæring er ett av flere tiltak i fullføringsreformen, som skal bidra til at opplæringen av voksne blir mer fleksibel, effektiv og tilpasset den voksne deltakeren, sier Dyrøy.

– I videregående opplæring for voksne tar man utgangspunkt i hva slags kompetanse kandidaten har. Før oppstart gjennomføres en realkompetansevurdering (RVK) for å finne ut hva kandidaten kan.

Individuell plan

Dyrøy forklarer at det ut fra RKV lages en individuell opplæringsplan, og at opplæring i størst mulig grad skal foregå ute i bedrift. Det er ingen fastlåst tidsramme, tidsbruken tilpasses den enkeltes forhåndskunnskap og livssituasjon.

Modulstrukturert opplæring gir deltageren mulighet til å sette opplæringen på vent i en periode, for så å gjenoppta opplæringen når forutsetningene er til stede igjen.

– Modulstrukturert opplæring er altså ingen ny opplæringsordning/hovedmodell, men en ny måte å organisere opplæringen på, for den voksne deltakeren, ute i en lærebedrift og eller i en praksissituasjon, forklarer Dyrøy.

 Fullføringsretten

Ny opplæringslov ble vedtatt av Stortinget før sommeren 2023. Loven tredde i kraft 1. august 2024. I den nye opplæringsloven gjelder retten til videregående opplæring helt frem til den enkelte har oppnådd studie- eller yrkeskompetanse. Dette blir ofte kalt fullføringsretten.

 

 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS