Minster for forskning og høyere utdanning, Ola Borten Moe (Sp).

Regjeringen fryser forsknings- og utdanningssamarbeidet med Russland

Krigen i Ukraina får konsekvenser for det norske samarbeidet med Russland om forskning og utdanning.

− Ansvaret for den alvorlige situasjonen i Europa ligger hos russiske styresmakter, og angrepet på Ukraina må også få konsekvenser for forsknings- og utdanningssamarbeidet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

– Derfor suspenderer vi all dialog med russiske myndigheter, og som hovedregel skal alle institusjonsavtaler mellom norske og russiske forsknings- og utdanningsinstitusjoner legges på is, fortsetter han.

Les også: Støtte til Russlands krig må føre til boikott, ifølge Russland-ekspert

Forskere kan imidlertid ha kontakt med hverandre over landegrenser.

– Akademia kan være en viktig motvekt mot myndighetene, også i Russland. Derfor gir vi norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter en liten åpning for å fortsette samarbeid som det er faglig grunnlag for å ha, sier Borten Moe.

Videre vil regjeringen vurdere om det er ytterligere behov å stramme inn, og følger diskusjonen i EU angående russisk deltakelse i de europeiske utdanningsprogrammene Erasmus og Europa Horisont.

Det jobbes også for å hjelpe ukrainske og russiske studenter som er i Norge. Og ukrainske studenter i Norge er inntil videre fritatt returplikten hvis oppholdstillatelsen er i ferd med å gå ut.

Les også: Russland stenges ute fra Yrkes-VM og Yrkes-EM

(©NTB)

Powered by Labrador CMS