Russlands president Vladimir Putin møter sanksjoner også fra arrangøren eav yrkesfagkonkurranser.
Russlands president Vladimir Putin møter sanksjoner også fra arrangøren eav yrkesfagkonkurranser.

Russland stenges ute fra Yrkes-VM og Yrkes-EM

Russland stenges ut fra Yrkes-VM og fratas rollen som vertsnasjon for Yrkes-EM på grunn av angrepet i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Styret i WorldSkills Norway vedtok torsdag en uttalelse der de støtter de internasjonale arrangøren av yrkesfagskonkurransers sanksjoner mot Russland.

Russland stenges ut fra Yrkes-VM . Russland fratas også rollen som vertsnasjon for Yrkes-EM, mener styret i WorldSkills Norway.

Dermed legger de seg på samme linje som de internasjonale organisasjonene WorldSkills og EuroSkills i sanksjonene mot Russland .

Dette vil ramme Russlands deltakelse i det kommende Yrkes-VM i Shanghai Kina høsten 2022.

Les også: Russiske barn fikk lære om hvorfor krigen er «nødvendig»

Mister Yrkes-EM

Samtidig vil sanksjonene føre til at Russland fratas ansvaret for å være vertsnasjon for Yrkes-EM (Euroskills) i St. Petersburg i 2023. Arrangementet flyttes til en annen by i Europa.

VM i yrkesfag og EM i yrkesfag er konkurranser som avholdes i yrkesfag annet hvert år.

– Russlands invasjon og krigshandlinger i Ukraina er noe hele den vestlige verden fordømmer. Det er viktig at dette synliggjøres både med ord og sanksjoner, sier styreleder i WorldSkills Norway, Trude Tinnlund til Yrke.

Organisasjonen som jobber for å fremme yrkesfag gjennom nasjonale og internasjonale yrkesfagkonkurranser, sier i en uttalelse at de fordømmer Russlands invasjon og krig mot Ukraina med hjelp fra Hviterussland.

– Vi håper på umiddelbar fred og oppfordrer alle land til å bidra til ivaretakelse av menneskerettighetene og sikkerheten til alle de som flykter fra Ukraina, inkludert studenter og arbeidere, heter det i uttalelsen.

Les også: EI vurderer å ekskludere russisk lærerforbund

Brudd på retningslinjene

Uttalelelsen peker på at «Invasjonen av Ukraina har som mål å destabilisere en suveren stat og ødelegge menneskers liv, levebrød, kultur og muligheter til utdanning.»

– WorldSkills-bevegelsen sitt oppdrag er å heve profilen og anerkjennelsen til dyktige mennesker, og vise hvor viktige ferdigheter er for å oppnå økonomisk vekst og personlig suksess. Utdanning, kompetanseutvikling og økonomisk velstand kan ikke oppnås uten fred, heter det i uttalelsen..

Yrkesfagorganisasjonen fremholder at Russlands regjering – med støtte fra regjeringen i Hviterussland – har brutt de grunnleggende menneskerettigheter med særlig henvisning til FNs artikkel 3 om rett til liv og sikkerhet, artikkel 21 om rett til demokratisk styresett og artikkel 26 om rett til utdanning.

– Dette er et tydelig brudd på de etiske retningslinjer i WorldSkills International og WorldSkills Europe, skriver WorldSkills Norway .

Powered by Labrador CMS