Maria De Luca vant «Årets Barnehagelærer» i Victoria og Tasmania i 2017, og kom på annenplass for tilsvarende pris nasjonalt i Australia. Foto: Andrea Thiis-Evensen
Maria De Luca vant «Årets Barnehagelærer» i Victoria og Tasmania i 2017, og kom på annenplass for tilsvarende pris nasjonalt i Australia. Foto: Andrea Thiis-Evensen

Maria er kåret til en av Australias beste barnehagelærere

Maria De Luca er kåret til en av Australias beste barnehagelærere. Hun fikk prisen for sitt unike arbeid med fokuset på urbefolkningen i landet.

Maria kom på annenplass av 1200 nominerte. Hun fikk prisen for sitt unike arbeid med fokuset på urbefolkningen i landet. Maria flyttet fra Chile til Australia da hun var 14 og har alltid drømt om å bli barnehagelærer.

Denne artikkelen har stått på trykk i Første steg nummer 1 2018

 

Tier om urbefolkningen

–Da jeg begynte å jobbe i denne barnehagen i 1997 oppdaget jeg at det var veldig annerledes enn i Chile. I Chile er du nødt til å forstå både landets historie, og urfolkets historie. Jeg forsto ikke hvorfor dette ikke var et fokus i australske barnehager, så jeg begynte å lære barna om urbefolkningen, aborginere, forteller Maria. Flere mener at urbefolkningens rettigheter og kultur snakkes for lite om i australske skoler og barnehager, men i Marias barnehage gjør de det hver dag.

 

Ørn i taket

Maria har studert urfolket på universitet. I hver avdeling er det store fargerike malerier, urfolkets kunst og australske dyr er malt på veggene, kvister og kongler henger fra taket, og i en avdeling vokter den enorme hjemmelagde ørnen, Banjo, over barna. Banjo var skaperen av aboriginenes land, ifølge historien.

 

Ikke bare bumeranger

– Det er viktig å lære barn at landet opprinnelig tilhørte Australias urfolk. Barna må forstå at urfolket ikke bare går rundt med ansiktsmaling eller bumeranger. De er i dag vanlige mennesker akkurat som oss, men de fortjener vår respekt, etter all smerten de har vært gjennom, forteller Maria. 

Jindi Worobacks barnehage skiller seg ut fra andre på grunn av måten de inkluderer urbefolkningens kunst, dans, lærdom og kultur i barnas hverdag. Barnehagen har tre enorme uteplasser, en av uteplassene heter Aborginerhagen.

 

Powered by Labrador CMS