MDG åpner for å endre inntaksmodell til videregående i Oslo

På helgens årsmøte har Miljøpartiet de grønne (MDG) i Oslo åpnet for å vrake rent karakterbasert inntak til videregående skole. Ap og SV har vedtatt det samme.

Publisert

Med helgens vedtak gjort på Oslo MDGs fylkesårsmøte er alle de tre byrådspartiene i Oslo åpne for å endre dagens rene karakterbaserte inntak til de videregående skolene.

I Oslo MDGs vedtak står det ikke hvilken alternative modell som skal velges. Men Eivind Trædal, leder i bystyregruppa, støtter «blandingsmodellen» som Oslo SV vedtok i mars 2022.

Med «blandingsmodellen» tas halvparten av elevene inn på bakgrunn av grunnskolepoeng, som i dag. Den andre halvparten tas inn fra ulike karakterintervaller. Modellen medfører at alle elever har en større mulighet til å velge mellom alle Oslos 22 videregående skoler, skriver byrådet.

– Jeg er glad for at partiet ser at det er fornuftig å åpne for endringer i inntaksmodellen. Vi tjener ikke på en utvikling der vi får stadig mer segregerte skoler, uttaler Trædal til Avisa Oslo.

Oslo Ap har vedtatt å støtte «blandingsmodellen», som partiet kaller «mulighetsmodellen». På paritets representantskapsmøte i mars 2022 gikk 182 av 183 delegater inn for denne modellen.

Har lyttet til Elevorganisasjonen

Trædal legger også vekt på at Elevorganisasjonen i Oslo går inn for «blandingsmodellen».

– Det er det beste alternativet. Elevorganisasjonen har tilsluttet seg dette. Jeg mener at det er bra å høre på elevene og ser utfordringene med et system som fungerer veldig godt for de ressurssterke og dårligere for resten, sa Trædal.

Men MDGs ordførerkandidat Rauand Ismail, som også er utdanningspolitisk talsperson, ville helst beholde dagens inntaksmodell. Han omtaler likevel vedtaket som ble fattet i helgen som «greit».

– Vi har vedtatt at vi åpner for å se på endringer i inntaksmodellen og har ikke gått god for noen av dagens alternative modeller til inntak. Så har vi sagt at det er viktig at en eventuell ny modell er forståelig og forutsigbar for elevene når de skal søke skole, sier han til Avisa Oslo.

Et tredje alternativ foreslått av leder i programkomitéen Eirik Toressønn Myrvold om å gi plusspoeng til elever fra hjem med foresatte som har lav utdanning falt.

Høstens valg avgjør

Valg av inntaksmodell til de videregående skolene i Oslo kommer til å bli ett av de mest brennhete skolepolitiske temaene i hovedstaden. Derfor var det stor spenning knyttet til hva Oslo MDG kom til å gå inn for på helgens fylkesårsmøte.

For etter helgens vedtak i Oslo MDG har byrådspartiene Ap, SV og MDG, med støtte fra Rødt, flertall for å vrake det rene karakterbaserte inntaket til videregående skole i Oslo. Høyre, Frp og Venstre er blant Oslo-partiene som går til valg på å beholde rent karakterbasert inntak.

Les også: Elevorganisasjonen i Oslo vil skifte ut «fritt skolevalg» med blandingsmodellen

Dermed vil det være valgresultatet i kommune- og fylkestingsvalg i Oslo som avgjør. Beslutningen om valg av inntaksordning vil ikke bli tatt før etter valget, har byrådet bestemt.

Fra før er det kjent at Oslo MDG var delt omtrent på midten. Derfor satte de en stopper for den såkalte «blandingsmodellen» på sitt representantskapsmøte i mai 2022. På helgens fylkesårsmøte forelå det en delt innstilling til vedtak fra programkomiteen. Det fikk til slutt flertall.

I vedtaket står det: «Mangfoldige læringsmiljøer og motiverte elever er det viktigste for å forberede elevene på resten av livet. Derfor er vi åpne for endringer i inntaksmodellen til videregående skole. Inntaksmodellen må være forståelig og forutsigbar for elevene.»

Powered by Labrador CMS