Rent pedagogisk er en utrolig dårlig idé å skrive en bokstav feil i logoen til Første steg, fordi tidsskriftet kan ligge der barn som er i ferd med å lære seg bokstaver ferdes, mener Anne Greve.

På tide å skifte layout på tidsskriftet, Første Steg?

Debatt: Jeg har lenge irritert meg over den speilevente R'en i Første steg sin logo. Den tar ikke barna på alvor.

Publisert Sist oppdatert

Noen år har gått siden Første Steg fikk ny redaktør og nytt grafisk design. Jeg vet ikke hvem som kom på ideen, men siden den tid har tittelen vært skrevet med R´en speilvendt. Jeg har irritert meg over det siden første dag.

Les også: Barna bruker språket mest i lek

Forstår ikke tanken bak

Hva er tanken bak den speilvendte R´en? Jeg vet ikke, men jeg tror det er fordi bladet henvender seg til personer som jobber med små barn, og små barn kan godt komme til å skrive noen bokstaver feil vei. Hvis jeg har rett i mine antakelser, vitner det om et syn på barn som jeg tar sterkt avstand fra. Ville en redaksjon for et tidsskrift for folk som jobber med dyslektikere kommet på samme tanke? Byttet om på noen bokstaver, fordi det gjerne er slik det blir for dyslektikere? Eller et tidsskrift for folk som jobber med minoritetsspråklige, ville de ha skrevet noe på gebrokkent norsk? Nei, det tror jeg ikke. Og grunnen til det er at det ville ha blitt oppfattet som hån mot den gruppen mennesker tidsskriftet handler om. Hvorfor er det greit når det er snakk om små barn? Fordi vi ikke tar dem på alvor. Jeg synes det er en skam.

Les også: 4 veier til godt språkmiljø

Skaper forvirring

En annen ting, er at det rent pedagogisk er en helt utrolig dårlig idé å skrive feil. Man kan godt tenke seg at nettopp tidsskriftet Første Steg ligger rundt omkring der barn ferdes, barn som er i ferd med å lære seg å lese og skrive. Hvorfor skal bladet bidra til å skape forvirring hos denne gruppen som er i ferd med å lære seg hvordan bokstaver ser ut? Så vi voksne som vet så mye bedre, kan le av dem i ettertid og si «Se, så søte de er»?

Jeg oppfordrer redaksjonen snarest om å skrive tittelen på bladet slik at skal skrives, med alle bokstavene rett veg.

Powered by Labrador CMS