ola borten moe

Borten Moe: – Folk tror at lærerne tjener betydelig mindre enn faktisk de gjør

– Det er et paradoks at befolkningen tror at lærerne tjener betydelig mindre enn de faktisk gjør, sier forskings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe

Publisert Sist oppdatert

Statsråden sa dette på pressekonferansen mandag da søkertallene ble lagt fram.

– Det er nå færre søkere til barnehagelærerutdanningen og grunnskolelærerutdanningen 5-10 enn det er studieplasser. Det er svært bekymringsverdig, sier Moe.

Til disse utdanningene er er det færre enn én søker per studieplass.

Siden 2019 har vi hatt fire strake år med nedgang i søkertallene til lærerutdanningene.

– Dette bør uroe alle oss som bryr oss om den norske skolen, sier han.

– Det er en samfunnsutfordring måten befolkningen og studiesøkerne oppfatter lærerprofesjonen. Vi må snakke pent om læreren og snakke godt om yrket. Over tid er vi avhengig av at lærergjerningen oppfattes som et attraktivt yrke med høy status og god lønn, sier Borten Moe.

Han sier at den negative trenden har vært synlig en stund.

– Vi har en rekke tiltak for å rekruttere og beholde lærere og vi ser på nye grep framover. Vi må også gjøre lærerutdanningene tilgjengelig for flest mulig av dem som kan bli dyktige lærere.

Pedagogstudentene er svært bekymret over søkertallene. Det er også bred politisk bekymring for de lave søkertallene.

Da vi i fjor endret opptakskriteriene og fjernet firer-kravet, fikk vi i overkant av 1000 flere kvalifiserte søkere. Det er studenter vi trenger i lærerutdanningene, sier han.

Han peker på viktigheten av å nå dem som allerede jobber i skoler og barnehager, som ufaglært eller som ikke har fullført utdanningen.

– Her er de fleksible utdanningene som er tilgjengelig der folk bor, helt avgjørende.

Borten Moe reklamerte også for de særskilte økonomiske ordningene som gjelder for lærerutdanningene og viste til sletting av studiegjeld dersom man fullfører en grunnskolelærer- eller lektorutdanning.

– Totalregnestykket kan utgjøre en svært betydelig sum. Ordningene må nok bli bedre kjent, sier han.

Powered by Labrador CMS