Færre vil bli lærer:
– Svært bekymringsfullt

Det er en kraftig nedgang i søkere til lærerutdanningene i Norge, viser tall fra Samordna opptak.

Det er 21,9 prosent færre søkere til lærerutdanningene i år enn det var i fjor. Ikke siden 2008 har så få søkt lærerutdanning i Norge.

– Vi forventet at det kom til å være dårlige tall, men vi kunne ikke forestilt oss at tallene var så dårlige, sier leder av Pedagogstudentene, Lars Strande Syrrist.

– Det er svært bekymringsfullt at søknadstallene til lærerutdanningene faller så dramatisk. Dette var det vi var redde for, og tallene bekrefter at nedgangen er stor både i distriktene og i de større studiebyene. Vår innsats for å rekruttere, utdanne og beholde lærere må forsterkes, sier stortingsrepresentant Lise Selnes (Ap) i utdanningskomiteen.

Tall fra Samordna opptak viser at 135.980 personer har søkt på et rekordstort studietilbud: 62.590 studieplasser på 27 universiteter og høyskoler i hele landet.

Pedagogstudentene kaller det trist og urovekkende at så få vil bli lærer.

– Nå må beslutningstakerne ta dette på alvor, det eneste som hjelper er å satse på å heve utdanningenes kvalitet sånn at framtidige studenter ønsker å bli lærere. Nå må regjeringen sette inn tiltak, sier Syrrist.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) sier det lave søkertallet er noe som bør uroe alle som bryr seg om den norske skolen.

– Her må vi se nærmere på hva som kan være årsakene til den kraftige duppen i søkertall. Og vel så viktig: hva kan vi gjøre for å snu denne utviklingen? Det må vi ha en åpen og kunnskapsbasert debatt om framover, og det blir viktig med tett dialog med alle involverte parter, sier han.

Powered by Labrador CMS