– Streiken kan vare lenge

Barnehagestreiken kan vare lenge uten at regjeringen bryter inn, mener Fafo-forsker. Men da må sykehusbarnehagene fredes.

Publisert Sist oppdatert

Fafo-forsker Kristine Nergaard tror barnehagestreiken kan vare lenge, dersom uttaket er forsvarlig.

– Man kan se for seg situasjoner der helsepersonell ikke kommer på jobb fordi de ikke har noen til å passe barna. Dette er jo særlig aktuelt hvis sykehusbarnehagene stenger ned, men her vil jeg tro de tre forbundene er forsiktige, sier Nergaard. Ansatte i private barnehager streiker, og fra onsdag neste uke vil 2.300 medlemmer fra Fagforbundet, Delta og Utdanningsforbundet i streik.

Les også: Dette handler streiken i PBL-barnehagene om

– Passer aldri med streik

– Det passer jo aldri med en streik som i stor grad rammer tredje part. For foreldre og deres arbeidsgivere vil nok en slik streik aldri "passe", sier Nergaard. Det at streiken i de private barnehagene kommer like etter den langvarige lærerstreiken, tror ikke Nergaard er så belastende som man kanskje kunne tenkt seg.

– Dette dreier seg om en medlemsgruppe som ikke ble så veldig berørt av forrige streik, sier Nergaard. I tillegg slipper man denne gangen bekymringen for at en rammer en gruppe barn som ble hardt rammet under pandemien.

– På en måte kan man argumentere for at streiken er litt mindre belastende siden barnehagene var noe mindre berørt av nedstengingen, og vi ikke snakker om at de mister et utdanningsløp på samme måte som skolene. Noe annet som gjør at denne streiken kan bli mindre omdiskutert er at mange av barna faktisk får vært litt i barnehagen, sier Nergaard. Flere av barnehagene som er rammet av streiken er ikke helt stengt, slik at mange barn får et tilbud annenhver dag.

– Hvor lenge kan de private barnehagene streike uten at det blir tvungen lønnsnemd?

– Det tror jeg kan ta lang tid. Så kan man tenke seg at partene etter hvert vil møtes og lete etter en løsning som begge kan leve med, det er jo slik de fleste streiker løses. Lærerstreiken gikk jo også lenge uten at nemd ble brukt, så med fornuftig uttak tror jeg det er lenge til at spørsmålet om lønnsnemnd eventuelt kommer på dagsordenen, sier Nergaard.

Hun tror denne streiken kan være tung for Utdanningsforbundet: – Den kan nok være krevende for Utdanningsforbundet, som knapt har fått trukket pusten etter en lang lærerstreik, sier Nergaard.

Powered by Labrador CMS