YS-leder Hans-Erik Skjæggerud

– Viktigste mellomoppgjør på mange år

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud vil ha løsninger nå for grupper som har blitt hengende etter i lønnsutviklingen. Han sier det blir et krevende lønnsoppgjør.

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud ønsket velkommen til YS’ inntektspolitiske konferanse tirsdag. Han oppsummerte utfordrende år med pandemi og krig i Ukraina, og påpekte at mange stiller foran årets tariffoppgjør med tapt kjøpekraft.

I år er det mellomoppgjør, der partene kun skal forhandle om lønn – kroner og øre. Skjæggerud sier han ikke vil vente på enda en utredning av frontfaget. Han mener partene må finne løsninger gjennom lønnsforhandlingene om noen uker.

– Tendensen til at vi slipper opp på prinsippet om at alle skal med, og tillater at noen grupper blir hengende etter i lønnsutviklingen, vil i sin tur kunne ramme innovasjon, produktivitetsvekst og verdiskapning, sa YS-lederen.

Tirsdag skal organisasjonen vedta sitt inntektspolitiske dokument. Dokumentet legger de overordnede, politiske linjene for YS’ lønns- og tariffpolitikk i forkant av årets lønnsforhandlinger, som starter med NHO-oppgjøret 27. mars.

– De siste årene har NHO truffet dårlig med anslagene for hva som ville bli de endelige rammene i frontfaget. De har vært for forsiktige, sier Skjæggerud.

YS forhandler på vegne av Parat, Negotia, SAFE, YTF og Delta med alle de store organisasjonene på arbeidsgiversiden. Resultatet av disse forhandlingene legger føringer for alle oppgjørene som følger etterpå: Resten av privat sektor, Stat, Kommune, Spekter og Finans.

LES:

(©NTB)

Powered by Labrador CMS