LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Jørn Eggum møter pressen i forbindelse med konflikt og streik i lønnsoppgjøret for 2023.

Storstreiken er i gang – dette skjer

Fra mandag morgen klokken 6 går 22 947 LO-medlemmer ut i streik.

– Topplederne har bevilget seg store lønnstillegg, men velger å avspise norske arbeidstakere med smuler, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Etter mekling 17 timer på overtid ble det brudd i meklingen mellom LO og NHO søndag.

Fra klokken 6 i dag er rundt 23 000 LO-medlemmer i privat sektor i streik.

– De ansatte skal ha sin andel av verdiskapingen. Vi er klare for å streike så lenge det kreves, sier Følsvik.

LOs hovedkrav har vært å sikre økt kjøpekraft, motvirke lavlønn og prioritere likelønn. Når kravet om økt kjøpekraft ifølge LO ikke ble innfridd, endte det med konflikt.

– Jeg vil understreke at det er hele LO som nå er i konflikt med NHO, sa en alvorspreget LO-leder på en pressekonferanse søndag kveld.

Dette skjer:

  • Streiken trappes opp fredag. Da utvides streikeuttaket med ytterligere 16 561 medlemmer. Dermed vil 38 000 LO-medlemmer være i streik fra fredag.
  • I tillegg streiker 1.441 YS-medlemmer og fredag tas ytterligere 460 medlemmer ut i konflikt. Da vil i alt 1.900 YS-organiserte være i streik.
  • LO har blant annet tatt ut 2.500 elektrikere, 1.600 ansatte i næringsmiddelindustrien og 3.000 Industri Energi-medlemmer.
  • Flere fergesamband over hele landet rammes av streiken og mange ferger blir tatt helt ut av drift.
  • Flere bryggerier og matprodusenter har varslet full stans i produksjonen.
  • Ikea stenger ett av sine varehus i Oslo, mens Felleskjøpet har reduserte åpningstider i flere butikker som følge av streiken.
  • Industribedrifter rammes hardt. Blant annet streiker rundt 1.000 ansatte i Aibel og 2.703 ansatte i Aker Solutions. Hydro Aluminium på Karmøy og i Årdal rammes også, og må gradvis trappe ned produksjonen.

Følsvik understreket det historiske suset over avgjørelsen.

– Dette er den første konflikten i et mellomoppgjør siden krigen og den første LO-streiken på 23 år. Selvfølgelig er det ikke en situasjon vi har ønsket oss. Det er alvorlig for de som går ut i streik og som heller ville gått på jobb, sier hun.

– To år på rad har flertallet av arbeidstakerne opplevd at prisveksten har vært høyere enn lønnsveksten, og det siste året har arbeidstakernes andel av verdiskapningen falt. Dette er en utvikling som må snus, sier hun.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier arbeidsgiversiden har strukket seg svært langt for å unngå konflikt med LO i mellomoppgjøret.

– Det er med beklagelse vi registrerer at vi har kommet i konflikt. Vi strakk oss veldig langt, og gjorde alt vi kunne, sier Almlid.

(NTB)

Powered by Labrador CMS