Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet.

Utdanningsforbundet vil fjerne fem ord i opplæringsloven

Utdanningsforbundet ber partiene stramme inn loven og kravene til læreransettelser ved å fjerne fem ord i forskrifta til opplæringsloven.

Publisert Sist oppdatert

Alle de politiske partia på Stortinget har fått brev der Utdanningsforbundet blant anna spør om partiet meiner lærerutdanning er viktig for å sikre kvalitet i elevenes opplæring.

Utdanningsforbundet vil ha bort fire ord i den forskrifta til opplæringsloven som handler om lærerkompetanse. Her heter det at «alle som skal tilsettes i undervisningsstilling må ha pedagogisk bakgrunn i samsvar med krava i rammeplanene for lærerutdanningene, eller ha tilsvarende pedagogisk kompetanse.»

Det er de fem siste orda, «eller ha tilsvarende pedagogisk kompetanse» UDF vil ha bort.

Les brevet og begrunnelsen her

Utdanningsforbundet argumenterer i brevet for at dette har skapt en uholdbar situasjon i skolen, blant anna fordi det bidrar til en nedvurdering av de lærerutdanningsveiene vi har og den kompetansen de representerer.

– Støtter ditt parti den administrative KS-ledelsens uttalelser om at «lærerkrisen kan avblåses» fordi 8000 tilsatte i undervisningsstilling uten lærerutdanning av ulike arbeidsgivere er vurdert å ha annen relevant utdanning/erfaring, spør UDF i brevet.

Utdanningsnytt har kontakta både Høyre og Arbeiderpartiet, som ikke vil si noe om hvordan de kommer til å svare på henvendelsen.

– Finn løsninger

Leder i Foreldreutvalget for grunnskolen, Marius Charmer, sier i en epost at FUG støtter UDF i at alle elever fortjener en lærer med godkjent pedagogisk utdanning. Samtidig trekker han fram at FUG ikke vil gå inn i debatten mellom KS og UDF om hva som er riktige tall for lærere med godkjent utdanning.

– Til sjuende og sist ønsker vi alle elevens beste. Skal vi få til det, bør partene sette seg sammen for å finne løsninger, og ikke diskutere talla, skriver Charmer.

LES: UDF og KS krangler om lærerstatistikk

Leder i Elevorganisasjonen Edvard Botterli Udnæs sier at Elevorganisasjonen støtter Utdanningsforbundet i at de som skal undervise i norske klasserom skal ha kompetanse til det. Elevorganisasjonen er åpen for å drøfte endringer i forskrift i opplæring som kan treffer dette bedre enn dagens formulering.

Powered by Labrador CMS