For TV2-programleder Yvonne Fondenes representerte barnehagen en trygghet fra et hjem med vold.

Yvonne Fondenes opplevde vold hjemme som barn. Men i barnehagen var hun trygg

TV2-programleder Yvonne Fondenes har gode minner fra leken i barnehagens dukkehus. I barnehagen følte hun seg trygg.

Publisert Sist oppdatert

– Barnehagen min var kjempestor, i alle fall sett med barneøyne. Jeg husker egentlig ganske mye fra den tiden. Det handler kanskje om at jeg trivdes så godt? sier TV-programleder Yvonne Fondenes. 

– Aller best likte jeg å leke «mor, far og barn» i dukkehuset. Jeg fikk som oftest rollen som mor. Som et av de andre barna sa: «Du passer best til å være mamma siden du er så streng og bestemt», forteller hun. 

Yvonne Fondenes, som er kjent som er nyhetsanker i TV 2 Nyhetene og på TV 2 Nyhetskanalen, vokste opp i Bergen. Som tre-åring begynte hun i Fyllingsdalen barnehage i Bergen sammen med ei nabojente.

Yvonne Fondenes pleide å være mamma da de lekte familielek i dukkehuset i barnehagen utenfor Bergen.

– Det var en fantastisk barnehage med en stor sal der vi danset og lekte. Vi hadde også et gymrom med en hoppebinge. Vi var mye ute på tur, men det var familieleken i dukkehuset som var høydepunktet for meg, sier Yvonne.

For Yvonne var ikke barnehagen bare en morsom plass. Den representerte også en trygghet, og hun elsket de som jobbet der.

– Jeg var spesielt glad i ei som jobbet der. Jeg husker ikke navnet, men jeg tror jeg ville kjent henne igjen. Hun var snill, trygg og ei jeg så opp til, sier Yvonne.

Det hendte et par ganger at faren glemte å hente Yvonne i barnehagen.

– Den ene gangen pappa ikke hentet meg, ble jeg med henne jeg likte så godt, til frisøren. Jeg kunne tenkt meg å møte henne igjen, TV-ankeren.

Opplevde vold hjemme

Under pandemien fortalte programlederen åpent om en oppvekst med alkoholmisbruk og en voldelig far som banket moren hennes. Yvonne satt for første gang ord på hemmeligheten hun har båret på hele barndommen og voksenlivet. Selv ikke samboeren hennes kjente til hva Yvonne hadde opplevd. Psykologen hennes var den eneste hun hadde fortalt det til. Som liten tok Yvonne kun med seg hjem noen få utvalgte venner. Først gjorde hun grundige vurderinger, alt var nøye planlagt, ifølge Yvonne, som husker voldsepisoder helt tilbake til hun var tre år gammel.

Yvonne, som selv ble mamma for første gang i fjor, har nå begynt å se seg rundt etter gode barnehager på Nordstrand i Oslo, der hun bor med mannen og datteren Fey Caspara.

– Det kan være litt skremmende å tenke på at vi skal sende henne av gårde i en barnehage. På den annen siden mener jeg at barn har godt av å gå i barnehage. Fey Caspara er veldig sosial og elsker andre barn, så hun vil nok bare glede seg over å starte i barnehagen, sier Yvonne.

Hun tror at egne erfaringer gjør at hun har et ekstra behov for å føle seg trygg og vite at det er et godt opplegg for datteren i barnehagen.

Tydelig og til stede

For Yvonne handler en god barndom om trygge foreldre som er til stede og gir tydelige rammer.

– Dette tror jeg skaper trygge og selvstendig barn som tør å utforske verden, følger nysgjerrigheten, utfordrer grensene sine og oppleve gode relasjoner med andre barn, sier hun.

Yvonne tror på det å skape gode minner sammen som familie.

– Det å synge fra en sangbok og lese en historie. Jeg tror på de enkle tingene og opplevelsene. Å kjenne på at man hører til i en flokk. Jeg tror også det er viktig å være åpen med hverandre som familie dersom en av oss har hatt en utfordrende dag på jobben eller i barnehagen. Har du et trygt hjem, tror jeg det er mye enklere å håndtere vanskelige ting i verden, sier Yvonne.

Powered by Labrador CMS