Åsa Fahlén (t.v.) og Johanna Jaara Åstrand, ledere for hhv. Lärarnas Riksförbund og Lärarförbundet. Nå har fagforeningene slått seg sammen.

Svenske lærere danner nytt storforbund

Lärarförbundet + Lärarnas Riksförbund = Sveriges Lärare

Publisert Sist oppdatert

1. januar 2023 fikk svenske lærere nytt stort fagforbund, Sveriges Lärare. Det blir landets største akademikerforbund med over 300.000 medlemmer som arbeider innen undervisning på alle nivåer, fra barnehage til høyere utdanning.

Det var i mai 2022 Sveriges to største fagforeninger for lærere, Lärarförbundet og Lärarnas Riksförbund, besluttet å danne et nytt fellesforbund for lærere og studie- og yrkesveiledere.

Johanna Jaara Åstrand fungerer som leder frem til 31. juli 2023, da formannskapet overføres til Åsa Fahlén frem til kongressen i 2024, som skal velge forbundspresident og forbundsstyre for Sveriges Lärare.

– Sveriges Lärare skal utgjøre en sterk lærerstemme med tydelige krav til beslutningstakerne om økt statlig ansvar for kvalitet og likestilling, skriver Johanna Jaara Åstrand på nettsidene til den nye fagforeningen.

– Med over 300.000 medlemmer er vi landets tredje største fagforening og den største akademikerforeningen. Vi er en kraft å regne med på alle arbeidsplasser, skriver Åstrand.

Sveriges Lärare har i dag et felles forbundsstyre, bestående av de tidligere forbundsstyrene i Lärarförbundet og Lärarnas Riksförbund, frem til kongressen våren 2024.

Nytt skolelederforbund

To av Sveriges fagforeninger for skoleledere har også fusjonert, og 1. januar oppstod forbundet Sveriges Skolledare, med om lag 17.000 medlemmer.

Powered by Labrador CMS