Russisk lærerorganisasjon formidler ny støtteerklæring til krigen

Russisk fagbevegelse oppfordrer til økt støtte til invasjonen i Ukraina. Lærerorganisasjonen ESEUR formidler uttalelsen på sine nettsider.

Publisert Sist oppdatert

I dag er det ett år siden Russland starta fullskala-invasjonen av Ukraina. I anledning gårsdagen, som er «Forsvareren av fedrelandets dag» i Russland, publiserte lærerorganisasjonen ESEUR en uttalelse fra Føderasjonen av uavhengige fagforbund (FNPR), som den selv er en del av.

Uttalelsen er et sterkt forsvar for Russlands krigføring i Ukraina, som Putin-regimet insisterer på bare skal omtales som en «militær spesialoperasjon». I uttalelsen heter det blant annet: «Landets militære styrker gjør sin plikt og deltar i den spesielle militæroperasjonen for å utslette nazismen.» Ifølge russiske myndigheter styres Ukraina, som for øvrig har en president med jødiske røtter, av nazister.

Russisk fagbevegelse maner også til økt innsats for å støtte den såkalte spesialoperasjonen

«Vi oppfordrer fagforeninger over hele landet til ikke bare følge med på deres heroiske krigsinnsats, men også fortsette å gi nødvendig hjelp og moralsk støtte.»

– Viser at det var riktig å suspendere dem

FNPR er sammen med blant andre Unio medlem av paraplyorganisasjonen for internasjonal fagbevegelse ITUC, men medlemskapet er nå suspendert.

– Hva synes Unio om at russisk fagbevegelse aktivt støtter opp under krigen?

– FNPR var medlem av samme globale fagbevegelse (ITUC) som vi er medlem av, og har vært suspendert fra ITUC siden 5. april i fjor. Vi har med andre ord ikke kontakt med organisasjonen. Uttalelsene får stå for deres regning, og er vel et uttrykk for at suspensjonen var riktig, sier Ragnhild Lied, leder i Unio.

Klokka 17 i ettermiddag arrangeres markeringer til støtte for Ukraina i en rekke byer og tettsteder. Unio er blant organisasjonene som støtter opp om markeringene.

– Vi har oppfordret alle Unios medlemmer som har anledning til å møte opp, sier Lied.

Lærerorganisasjonen Det fellesrussiske fagforbundet for utdanning (ESEUR på engelsk) er i likhet med Utdanningsforbundet med i den internasjonale lærerorganisasjonen Education International. Siden i fjor sommer har en ekspertgruppe og Eis ledelse vurdert krav fra flere medlemsorganisasjoner om at ESEUR skal ekskluderes. En avgjørelse var venta i januar, men ble utsatt fordi de trengte enda mer tid til å vurdere spørsmålet.

Powered by Labrador CMS