Eirik Lae Solberg (H), Anne Lindboe (H), Hallstein Bjercke (V), Øyvind Håbrekke (KrF) og Magnus Birkelund (FrP) under pressetreff på Oslo rådhus hvor FrP, KrF, Venstre og Høyre presenterer samarbeidsavtale for nytt byråd i Oslo.

Nytt Oslo-byråd lover vekst i grunnfinansieringen til skolene

Høyre og Venstre har tirsdag lagt fram samarbeidsavtalen for det nye Oslo-byrådet. Frp og KrF blir støttepartier. 

Publisert Sist oppdatert

– Denne avtalen sikrer at alle fire partier har gode arbeidsbetingelser, sa påtroppende byrådsleder Eirik Lae Solberg på et pressetreff i Oslo rådhus tirsdag morgen.

Samarbeidsavtalen ble godkjent av Fremskrittspartiet mandag kveld. Oslo får nå et mindretallsbyråd, som består av Høyre og Venstre, med Frp og KrF som støttepartier. Det skriver NTB.

Anne Lindboe (H) blir Oslos nye ordfører. Julianne Ofstad fra Frp blir varaordfører.

VG har tirsdag presentert 36 av samarbeidspunktene. Innen utdanningsfeltet lover partiene blant annet å sikre skolene penger til innkjøp av lærebøker og digitale læremidler gjennom å øke grunnfinansieringen til skolene. 

Andre løfter byrådspartiene kommer med er å bekjempe fattigdom. 

Og det skal blant annet etableres en fritidskortordning som sikrer at barn, uavhengig av foreldrenes inntekt, kan delta på fritidsaktiviteter. Det settes av 100 millioner kroner til dette.

Her er noen av løftene på utdanningsfeltet:

  • Skolene skal sikres tilstrekkelige midler til innkjøp av både lærebøker og digitale læremidler gjennom vekst i grunnfinansieringen. Økonomi skal ikke være årsaken til at skolene nedprioriterer bruk av analoge læremidler.
  • Partiene anerkjenner friskoler som et positivt bidrag til skoletilbudet i Oslo og vil legge til rette for at disse har levedyktige vilkår.
  • Innføre sosialagenter på skoler med høyt konfliktnivå.
  • Ta initiativ til å styrke opplæringen om kvinners rettigheter i introduksjonsprogrammet.
  • Lage rutiner for barnehager og skoler for barn som etterlates i utlandet mot sin vilje og sikre bedre samarbeid mellom ulike offentlige instanser for å hindre ufrivillige utenlandsopphold.
  • Sikre at offentlig ansatte som jobber med barn og unge får opplæring om negativ sosial kontroll, æresvold og kjønnslemlestelse og at det lages rutiner for hvordan dette meldes fra om.
  • Støtte EXIT-programmer, slik at de som ønsker å forlate gjenger, organisert kriminalitet og ekstremistiske grupper får hjelp til dette.

Uklart hvem som skal lede kultur- og utdanningsutvalget

Foreløpig har det ikke kommet fram hvem som skal lede byrådets ulike utvalg, men Lae Solberg røpet på pressekonferansen at det vil bli færre byråder enn tidligere. Det skriver VG.

Hele plattformen legges fram på Deichmann i Bjørvika i Oslo klokka 13. De nye byrådene blir først presentert i morgen. Det som er klart, er at KrF får nestlederen i kultur- og utdanningsutvalget. 

Fremskrittspartiets gruppeleder Magnus Birkelund sendte på pressekonferansen tirsdag morgen et stikk til Miljøpartiet de grønne:

– Det skal merkes at MDG er ute av byrådet. Vi har fått gjennomslag for å minst doble bevilgningene til asfaltering av veiene i Oslo, og vi har fått byrådet med på å lage en forpliktende opptrappingsplan for å ta igjen vedlikeholdsetterslepet, sier gruppeleder Magnus Birkelund.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS