Oslo-elever skal få sove lenger om morgenen

Oslo skal teste ut senere start på skoledagen for elever i ungdomsskolen og videregående. 

Publisert

– Ungdommer som sover mer, lærer mer, sier skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll i en pressemelding. 

Hun er bekymret over at mange ungdommer sover for lite. 

– Det er godt belegg for at søvnmangel går ut over læring og helse. Derfor vil vi nå teste ut senere start på skoledagen, sier Eidsvoll. 

Nå har hun gitt Utdanningsetaten i oppdrag å utrede og teste ut senere mortgenstart for elever på ungdomstrinnet og i videregående skole i Oslo. Forsøket skal ha oppstart i 2024 og skal vare i to år. Det er opp til skolene selv om de ønsker å delta i forsøket.

Prosjektet skal inkludere et opplegg for veiledning og opplæring for elever og foresatte om søvnmønstre, i tillegg til støtte i å legge om søvnvaner.

– I dag er skoledagen tilpasset voksnes døgnrytme, og det kan gå ut over elevenes læringsutbytte. Jeg er skikkelig stolt over at Oslo går i bresjen her, sier Sunniva Holmås Eidsvoll.

Hun viser til at det er gjort flere forsøk som viser at det kan ha positivt effekt å forskyve skoledagen. En norsk studie gjennomført i Bergen viste at utsatt skolestart gir høyere oppmøte, bedre konsentrasjon og mer i ro i klasserommet. 

For et par år siden også gjennomførte Ringstabekk ungdomsskole i Bærum prosjekt der elevene først startet ti om morgenen. Der meldte lærerne om mer aktive elever og mer "trøkk" i timene. 

Powered by Labrador CMS