Bildet er fra fellesbønnen i Vallhall Arena i Oslo da 8000 muslimer feiret id-al-fitr i 2017-

«Usympatisk» at eksamen faller på muslimsk helligdag

I Danmark er eksamen i dansk og matematikk lagt til muslimenes id-fest. – Dette bør departementet ta hensyn til, mener lærer Morten Korsbakke.

Publisert

Høytids- og helligdager bør ikke falle på samme dager som avgangsprøver, mener læreren og samfunnsdebattøren, som jobber ved Dybkjærskolen i Silkeborg. Årets feiring av den muslimske helligdagen skjer 2.-3. mai, nettopp på dager hvor det er planlagt at niendeklassingene skal ha avsluttende eksamen i dansk skriftlig fremstilling og matematikk.

FAKTA: Id al-fitr

Id al-fitr, «fastebrytingens fest», er en religiøs fest som feires av muslimer ved avslutningen av fastemåneden ramadan.

Festen kalles også id al-saghir, som betyr «den lille høytid» på arabisk, eid-ul-fitr, eller bare id/eid, som betyr høytid eller fest.

På tyrkisk kalles festen seker bayrami, «sukkerfesten».

Id al-fitr er den ene av de to årlige høytidene som feires av hele det islamske fellesskapet.

Den andre er offerfesten, id al-adha.

Ifølge den islamske kalenderen, hijri-kalenderen, begynner festen den første dagen i måneden shawwal, måneden som følger ramadan, og den varer i tre dager.

Muslimer over hele verden feirer på denne måten: Etter id-bønn og preken markeres tilhørighet til fellesskapet ved å spise sammen og gi og motta gaver. Besøk hos slekt og venner er viktig. Hvert muslimsk land har sine festretter og søtsaker som serveres til id.

– Jeg er verken muslim eller tilhører noen annen form for religion, men det virker usympatisk på meg at man ikke flytter eksamen en uke. Det må da være andre enn meg som har sett i kalenderen og sett at det sammenfaller, sier Korsbakke ifølge folkeskolen.dk.

Han mener at det bør være rom for ekstra fleksibilitet i år hvor koronapandemien har ført til mange avlyste eksamener.

– Det handler ikke om religion, men om at det skal være rimelig like vilkår for alle i grunnskolen. Hvis vi bevisst setter noen av våre elever i en vanskelig situasjon, har vi et stort problem, sier han.

I et blogginnlegg oppfordrer han Børne– og Undervisningsministeriet til å flytte eksamen slik at de ikke kolliderer med feiringen.

Men det kommer ikke til å skje, opplyser departementet. Årsaken er at datoene ble kjent allerede i juni 2021 for å sikre at skolene hadde god til planlegging av skoleåret. Departementet svarer ikke på spørsmål hvorfor man ikke har tatt hensyn til id al-fitr, men at prøvene blir plassert etter en «fast praksis».

LES: – Det viktigste er å skape en god ramme rundt de daglige måltidene

I New York har de to store muslimske høytidene id al-fitr og id al-adha vært offentlige helligdager, og skolene har vært stengt, siden 2015.

I Norge er eksamen for elever på 10. trinn og i videregående avlyst. Dette gjelder både skriftlige, muntlige, muntlig-praktiske og praktiske eksamener. Privatisteksamen og eksamen for elever som trenger eksamen for å bestå faget skal gjennomføres.

Powered by Labrador CMS