Tema: Grønn hverdag i barnehagen Ørkenbarna jobber for bedre klima Barna dyrker grønnsaker, lærer å bli skitne og lager piratskip av søppel. I Dubais overflod motiverer barnehagen barna til en mer bærekraftig livsstil. i

«De mest fancy kledde storbyforeldrene har en tendens til å flippe ut når barna deres har fått skitt på skolen eller kommer for nærme dyr.»

Barna dyrker grønnsaker, lærer å bli skitne og lager romstassjon av søppel. I Dubais overflod motiverer barnehagen barna til en mer bærekraftig livsstil.

Publisert

Dubai er en kolossal blanding av betong, glass og stål, som på rekordfart har blomstret opp i den solfylte sanden i De forente arabiske emirater. Sjeiker i kjortel og hodeplagg blir kjørt mellom forretningsmøter i det internasjonale finanssenteret i eksklusive bilder som Bentley, Ferrari og Lamborghini.

Temperaturen kan nå opp mot 50 varmegrader om sommeren, og det regner mindre enn 100 millimeter i året. Her er ingen elver eller dyrkbar mark, så det er vanskelig å forestille seg at det kan vokse noe som helst her. Likevel er det nettopp en grønn og bærekraftig oase barnehagen Home Grown Children's Eco Nursery har satt seg som mål å skape i denne byen.

Her hjemme i Norge oppfordrer forskerne barnehagelærerne til å gjøre mer enn å sortere avfall.

Små anlagte hager

Du merker omtanke for miljøet med en gang du kommer inn i barnehagen. Her ser du grønne, frodige og viltvoksende busker og små anlagte hager, der de dyrker regnbuens blomster og et hav av grønnsaker. Første steg møter pedagog Garnet van Schie.

Pedagog Garnet van Schie sier de lar barna bli skitne og å ta på dyr, slik at de får sin egen opplevelse av å være i naturen og ikke blir redd den.

– Hun ligner alltid på en som har vært i krigen, smiler en av hennes kollegaer og viser til mengden søle hun har på klærne.

– Du trenger ikke bekymre deg. Det meste er fra forrige uke, sier Garnet van Schie med et smil, mens hun tørker av hånden på buksene og ønsker velkommen. Hennes avslappende holdning står i sterk kontrast til Dubais fancy kledde kvinner. Ifølge Garnet van Schie er det helt bevisst.

Les også: Det startet med en crazy idè. Nå røkter barna 270 000 bier i barnehagen.

Redd barna skal bli skitne

Barnehagen i Dubai

Språk: Engelsk, fransk og arabisk.

Læreplaner: Early Years Foundation Stage (EYFS) med eget Green Engagement Program.

Barnas alder: 1 til 4 år.

Åpningstid: 7.30 til 17.00.

Foreldrebetaling: 17 000 dirham (40 000 kroner) i halvåret. Barna tar med egen matpakke. Barn med allergi får en individuell plan av en sykepleier og tar selv med maten.

Utendørsarealer: Home Grown har store hagearealer, og hvert klasserom har maks 16 barn.

– Vi har så liten tilgang til naturen at vi er nødt til å gå ekstremt til verks i vår innsats for å få barna til å føle seg som en del av den, utdyper van Schie. Pedagogene bruker så mye tid som mulig ute med barna.

– De mest fancy kledde storbyforeldrene har en tendens til å flippe ut når barna deres har fått skitt på skoene eller kommer for nærme dyr, forteller pedagogen. «Bli nå ikke skitten.» «Pass på, dyret kan være giftig», advarer foreldrene. På den måten lærer de barna, ifølge pedagogen, å trekke seg unna naturen.

– Når de begynner hos oss, forsøker vi å luke det vekk, slik at barn kan elske naturen og føle seg som en del av den. Vi lar barna utforske naturen ved å bli skitne og å ta på dyr, slik at de får sin personlige opplevelse og ikke blir redd dyr, forteller van Schie.

– Det går raskt for barna å venne seg til å bli skitne, men det tar lengre tid for foreldrene. Vi må venne foreldrene til å ta med skift og unngå å sende barna i barnehagen i fintøyet. På den måten får foreldrene langsomt en annen tilnærming til naturen, forteller pedagogen.

Les også: Dette kan norske barn om miljøvern.

Kårer beste grønnsakhage

Alle avdelingene har egen grønnsakhage, der de sår frø, vanner planter og legger i ny jord fra kompostbingen. Denne uka skal barnehagen kåre den beste grønnsakhagen.

– En av våre utfordringer er at vi har insekter som spiser planter, så i dag har vi laget en chili- og hvitløksspray, naturlig fri for giftstoffer. Jeg lærer barna at insekter er en viktig del av naturen, og at vi derfor ikke ønsker å skade dem, men samtidig hindre at de spiser opp plantene våre, sier van Schie. Kjærligheten til naturen legges i barndommen, mener de ansatte i Home Grown barnehage.

Barna har en grønnsakhage på hver avdeling, der barna sår frø, vanner planter og legger i ny jord fra kompostbingen.

– Mennesker som har hatt gode naturopplevelser som barn, er mer opptatt av å passe på den som voksne. Naturen har bruk for sterke klimaambassadører. Å gi neste generasjon en grønn bevissthet er viktigere i Dubai enn noe annet sted i verden, mener van Schie.

Lager sugerør av bambus

– Vi ødelegger jorda dag for dag. Folk i storbyer er mange ganger så fjerne fra naturen at de er likegyldige. De går på kjøpesentre og kjører på asfalterte veier. De tenker ikke over at plastflaskene de kjøper, havner i havet. Hvis sju milliarder mennesker gjør som dem, får vi sju milliarder plastflasker i havet, som dreper dyr hver eneste dag, sier en engasjert van Schie. I Home Grown lærer barna å lage sugerør av bambus, fordi skilpaddene ellers spiser og blir syke av plast som kastes.

– Vi fokuserer ikke på de negative sidene av miljøpåvirkningen, som klimaendringer og avskoging, men forsøker å bygge opp en kjærlighet til naturen, påpeker van Schie. Derfor underviser en lege barna i forurensning, der de for eksempel farger vannet i en balje med lekeskip svart for å illustrere oljeforurensning.

Barna har laget bærekraftig kunst: en sommerfugl av en gammel plastflaske og piperensere til følehorn.

– Barna er nødt til å lære tidlig at handlinger får konsekvenser, og at det finnes alternative måter å gjøre ting på, påpeker van Schie.

Fra skro til slott

Alt barna lager i barnehagen, er av gjenbruksmateriell, som emballasje eller plastflasker foreldrene tar med.

– Vi har bygd et stort slott og piratskip. Barna synes det er spennende å se hva de kan lage av sitt gamle søppel. De opplever at alt har verdi, bare de er kreative og ser mulighetene, sier van Schie. Pedagogene jobber ikke bare for å fremme et grønnere miljø for barna, men også for foreldrene. De går foreldrenes livsstil og innkjøpsvaner etter i sømmene, og underviser dem i bærekraftig levesett. De får også tips til en mer miljøvennlig livsstil gjennom workshops.

Verst i verden i utslipp

Dubai er et eksempel på hva som skjer når billig energi møter miljømessig likegyldighet. Den kunstige skiløypen Mall of the Emirates er et eksempel. Dubai brenner mye fossilt brennstoff for å kunne levere aircondition til byens endeløse skyline av glasstårn. Byen har en av verdens største CO₂-utslipp målt per innbygger. Men noe er i ferd med å skje. Dubai er i ferd med å forandre seg nedenfra. Det er barnehagen Home Grown et grasroteksempel på. Barnehagens kultur er tuftet på omsorgen for hverandre og for jorda. De er opptatt av andre verdier enn den ekstreme ekstravagansen og overfloden som preger samfunnet. Noe flere foreldre også etterspør. Som en mor, ifølge pedagogen, uttrykker det:

– Å gi neste generasjon en grønn bevissthet er viktigere her i Dubai enn noe annet sted i verden, mener pedagog Garnet van Schie. De har laget en romstasjon av gamle telefoner og spillkonsoller.

«Leter du etter "plastiks fantastisk" og millioner av leketøy er ikke denne barnehagen noe for deg. Men er du opptatt av raushet, kjærlighet og omtanke for naturen, er du kommet til rett sted.»

Tar vare på maur

Pedagogene lærer barna og foreldrene å respektere alt levende.

– Vi lærer barna empati, som at de ikke skal tråkke på maur. Mauren var her først, og det er deres hjem, så hvis du ikke skal drepe dem, må du leke et annet sted. Hvis vi pedagoger unngår å tråkke på mauren, så gjør barna det også, forteller van Schie. De gir mat de har til overs, til mauren, og barna synes det er gøy å se dem bære brødsmulene inn i tua. Selv om barnehagens innsats kan føles som en dråpe i havet, holder pedagogene håpet oppe når de opplever hvordan omverdenen langsomt tar til seg grønne vaner.

– Jeg har tro på at vår omtanke for miljøet vil spre seg som ringer i vann. Å verne om naturen, sortere avtall og slukke lyset etter seg er ikke vanskelig, bare en vane. Hvis vi får innarbeidet gode vaner i tidlig alder, varer de. Hvis vi kan skape en bærekraftig barnehage i Dubai, kan det la seg gjøre andre steder også, sier pedagogen.

Første steg

Denne artikkelen har også stått på trykk i Første steg nummer 4 2020.

Barna i miljøbarnehagen vanner planter i grønnsakhagen eller får tid til å sitte i ro ute og observere. Det gir barna følelsen av balanse og ro og bedre konsentrasjon, ifølge ansatte.
Powered by Labrador CMS