Barnehageansatt Anita O'Bray nærmer seg Julie (1) forsiktig hjemme på barnerommet hennes før barnehagestart i iFokus Lysheim barnehage i Larvik, mens Julie ennå er trygg på mamma Anne Lines fang. Foto:Sigrid Ringnes

Tilvenning: Barnehagen har innført hjemmebesøk før barnehagestart for de minste

Julie (1) får hjemmebesøk før barnehagestart. De ansatte mener effekten er oppsiktsvekkende.

Publisert Sist oppdatert

Vi har alltid vært opptatt av at barnehagen skal være en trygg base for barna, og at vi skal gjør alt vi kan for at alle skal ha det bra. Likevel har vi sett at oppstarten kan være en tøff utfordring for de yngste, sier pedagogisk leder Tone Merethe Røed i iFokus Lysheim barnehage i Larvik. Hjemmebesøk før oppstart fører til bedre tilvenning og at barna finner seg fortere til rette.

TIPS TIL TILVENNING

  • 1.Legg alt til rette for hjemmebesøk i forkant.
  • 2. Vær fleksible og tilpass tilvenningen etter det enkelte barns behov.
  • 3.Følg med på forskning, og våg å gå nye veier og teste ut lovende metoder.
  • 4. Forbered foreldrene på å bruke en uke på tilvenning. Minn dem gjerne på at mor og far har krav på tre dager hver.
  • 5. Lytt til foreldrene, de kjenner barnet best.
  • 6. Legg vekt på kommunikasjonen, også med foreldrene. Det kan være like viktig å trygge dem.
  • 7. Start på nytt hvis barnet fortsatt er utrygt etter oppstart.

Kilde: Pedagogisk leder Tone Merethe Røed

NYTTIG: Her kan du lese 8 tips til tilvenning i barnehagen.

Trygghet og nærhet

– Vi ser at barn som har hatt besøk av ansatte i sitt eget hjem, fortere slipper seg løs fra mammas eller pappas fang, enn de barna som aldri har sett noen av oss før. Dette trygger også foreldrene. Barna kommer fortere inn i gruppa, og oppstarten blir smidigere, sier Røed.

Fem barn mellom ett og to år er i full gang med leken, når Første Steg besøker avdeling Marihøna i barnehagen. De har valgt aldersinndelte avdelinger, for bedre å kunne tilpasse det pedagogiske tilbudet.

Pedagogisk leder Tone hadde allerede tatt i bruk «Circle of security» eller «Trygghetssirkelen» for å få til en bedre tilvenning, og flere ansatte var kurset i tilknytningsmodellen, som viser hvordan man kan se barnet innenfra, og dermed forstå barnets signaler bedre.

Tone ønsket likevel å gjøre oppstarten enda mykere for barna. Og da hun leste om forskningsprosjektet «Barnet i Centrum» i Danmark på utdanningsnytt.no/forste-steg, ble frøet sådd. Danske forskere kunne vise til gode resultater ved at barnehageansatte besøkte barnet hjemme før barnehagestart. Tone tente på ideen. Og med positiv styrer og ansatte og åpne foreldre, ble prosjekt hjemmebesøk satt i gang.

Fant seg fortere til rette

Barnehageansatt Anita O´Bray har vært på hjemmebesøk hos flere barn, og hun var også med til lille Julie. Mamma Anne Line a´Toftini hadde nylig flyttet til Larvik sammen med sin mann og tre barn på ett, fire og ni år.

– Siden Julie er nummer tre i søskenflokken, var jeg nok ganske rolig, men jeg ble enda mer beroliget da vi fikk tilbud om hjemmebesøk, sier Anne Line. Hun er superfornøyde med iFokus Lysheim barnehage, der både fireåringen og Julie går.

– Selv om Julie har fulgt eldre søsken til barnehagen fra hun var nyfødt, var det en ny erfaring å skulle si ha det til mamma og pappa selv. Derfor setter vi stor pris på fokuset de ansatte har på trygg tilvenning. Og vi ser at Julie fant seg fortere til rette, enn hennes eldre søsken gjorde da de var på samme alder.

Gjennomføringen i praksis

Tone forklarer at begrepene «tilvenning» og «oppstart» tidligere stort sett hadde samme betydning. Det er nå endret på avdeling Marihøna. De ansatte og foreldrene samarbeider om tilvenningen. Oppstart skjer etter tilvenningsperioden. Siden barna i barnehagen gjerne sover én eller to ganger på dagtid, planlegger de ansatte hjemmebesøk hos nye barn i sovetiden.

– Vi har 14 barn og fire ansatte, så hjemmebesøkene går ikke utover barna som allerede er i barnehagen, påpeker pedagogisk leder Tone.

Hun forklarer at det gjerne avtales to hjemmebesøk med barnets tilknytningskontakt. Utover det, planlegges alt ut fra barnets behov. Noen barn trenger lengre tid enn andre på å bli trygge. Etter hjemmebesøk, kommer barnet på tilvenning i barnehagen. Når barnet får øye på den ansatte som har vært på hjemmebesøk, skjer det noe, ifølge pedagogisk leder Tone. Et kjent fjes bidrar til trygghet, blant ellers fremmede barn og voksne.

– I tillegg til våre hjemmebesøk anbefaler vi at foreldrene setter av en uke til myk tilvenning i barnehagen. Deretter er de fleste barna klare for oppstart, forteller Tone.

Powered by Labrador CMS