Eva Gumeri (4), Elena Louise Olsen (4), Van Nun Sung Thawgn (5) og Ronja Johansen (4) dramatiserer bibelfortellingen om Moses i sivet.

I denne barnehagen lærer barna bibelhistorie

Ansatte i den kristne barnehagen Eikely skal formidle bibelhistorie til barna, men ikke forkynne. Verken ansatte eller foreldre må være personlig kristne.

Publisert

Eikely barnehage i Froland i Aust-Agder eies av Nordmisjon, og målet er å gi barna kunnskap om, erfaringer med og opplevelser med kristen tro og tradisjon.

– Det er fint å kunne ha et kristent alternativ for dem som ønsker det. Det er livssynsfrihet i Norge. Derfor er det fint at kristne barnehager finnes, sier Anita Ravnåsen, som er en av to styrere i barnehagen.

Bordvers og kristne sanger

– Nordmisjon har som visjon å ha et tilbud gjennom hele livsløpet. De ønsker å kunne hjelpe foreldre med å gi trosopplæring i hjemmet, og for å oppnå visjonen er kristne barnehager viktig, sier styrer Anita. 

Barnehagen skal formidle sentrale deler i kristendommen, samt tradisjoner som høytider, bibelfortellinger og sanger.

– Vi har lov til å synge kristne barnesanger og bordvers, fortelle bibelhistorier og gå i kirken. Det betyr at vi står friere når det gjelder formidling av kristendommen, og samtidig at vi er forpliktet til det på en annen måte enn andre barnehager, forteller styreren.

De ansatte i barnehagen har ulik bakgrunn og ulikt livssyn, men alle er innforstått med at de skal ha respekt for den kristne tro, og at de skal kunne formidle kunnskap om denne til barna. Styreren forteller at mange kristne familier bevisst velger barnehagen, men den har også barn og foreldre med andre bakgrunner og livssyn.

Bibelsamlinger

Bibelsamlingene på liten avdeling ser litt annerledes ut enn bibelsamlingene på stor avdeling.

På småbarnsavdelingen passer fortellinger som Sauen som gikk seg bort og Noahs ark. Her bruker de ansatte enkle konkreter og forteller på enkelt vis. De har også formingsaktiviteter som en forlengelse av fortellingen, for eksempel å la barna få tove sine egne små sauer etter historien om sauen som gikk seg bort.

På avdelingene for store barn kan de bruke fortellinger fra Bibelen med skikkelig action, som Jakob i brønnen, Daniel i løvehulen og Moses i sivet.

Mens prest Øystein Vaaje leser bibelfortellinger i Eikely barnehage, tar Van Nun Sung Thawng (5) seg en dans foran Sander Jørgensen Rydningen (5) (f.v.) og de andre barna.

 

Synger med presten

Da Første steg besøker barnehagen, er prest Øystein Vaaje på besøk. Barna flokker seg om presten, som leser bibelhistorier fra bøker med mange bilder i. De synger også sanger med bevegelser til, der barna følger ivrig med.

– Det er veldig kjekt å besøke barnehagen, men vanligvis er det den som besøker meg, sier presten.

Til jul drar barnehagen med buss til Froland kirke, hvor barna er med på å fortelle juleevangeliet ved å fylle opp julekrybben med figurer og å synge sanger sammen med presten.

Pedagogisk leder Ragnhild Hurv forklarer at til påske går barnehagen til Menighetssenteret. Der lærer barna at skjærtorsdag var dagen da Jesus vasket disiplenes føtter, og at «skjær» betyr «gjøre ren», og at langfredag var dagen da Jesus døde, og at han stod opp igjen 1. påskedag.

 

Prest Øystein Vaaje leser fortellinger om Jesus til barna i Eikely barnehage: Van Nun Sung Thawng (5) (f.v.), Ronja Johansen (4) Tiril Grude (4), Maja Grimstad Simonsen (4), Eva Gumeri (4), Elena Louise Olsen (4) og Sander Jørgensen Rydningen (5) på fanget til pedagogisk leder Ragnhild Hurv.

– Får gode verdier

Barna benker seg rundt bordet sammen med barne- og ungdomsarbeider Siri Nilsen. Maja Grimstad Simonsen (4) forteller at hun kan alle bordversene, og at de av og til synger «Å du som metter liten fugl» på Emil-melodien.

– Vi synger ikke for maten hjemme, men jeg liker å synge, og jeg vet at Gud er i himmelen, fortsetter Tiril Grude (4).

Kristine Nilsen har tre barn som går i Eikely barnehage.

Hun har både en storebror og en lillebror i samme barnehage, og mamma Kristine Nilsen sier hun er glad barna går i Eikely barnehage.

– Jeg synes det er fint at barna får med seg gode verdier ved at de synger bordvers, går i kirken og får høre fortellinger fra Bibelen, sier Kristine.

Siri forklarer at de akkurat nå har forskjellige bordvers med bilder på veggen ved barnas spisebord. Barna får selv velge sang før hvert måltid. Det er ikke sikkert alle sitter stille, folder hendene eller synger med, og det er helt greit.

– Målet er at skal vi samle oss og roe oss før måltidet. Vi synger en sang som markerer starten på måltidet, og med den sangen takker vi Gud for at vi får lov til å spise oss mette igjen, sier Siri. 

De synger også andre sanger enn kristne sanger.

Tiril Grude (4), barne- og ungdomsarbeider Siri Nilsen og Maja Grimstad Simonsen (4) synger bordverset og takker Gud for at de får spise seg mette igjen.

 

Lærer gjennom lek

Pedagogisk leder Ragnhild sier de er opptatt av å utjevne forskjeller, blant annet ved å servere alle måltider i barnehagen, inkludert frokost. De hjelper familier som strever økonomisk, med å skaffe tøy og utstyr. De lager karnevalskostymer selv for å unngå kjøpepress.

Sander Jørgensen Rydningen (5), Othilie Tveit- Mjåvatn (4), Tiril Grude (4), Elena Louise Olsen (4) og Eva Gumeri (4) kjenner godt fortellingen om Noahs ark og leker med figurene.

Eikely barnehage

Barnehagen ligger i Froland i Aust-Agder og vil bidra til å gi barna kunnskap om, erfaringer med og opplevelser med kristen tro og tradisjon.

Barnehagen skal formidle de sentrale deler i kristendommen, samt tradisjoner som høytider, bibelfortellinger og sanger.

Den drives og eies av Normisjon region Agder.

Den har 113 barn i alderen 0–6 år på 6 avdelinger.

Da styrer Anita finner frem flanello- grafen og en kurv med utkledningstøy, blir fire jenter ivrige. Rollene fordeles, der Eva Gumeri (4) får være mamma, Van Nun Sung Thawng (5) storesøster, Elena Louise Olsen (4) den egyptiske prinsessen og Ronja Johansen (4) den onde kongen.

Dramatiseringen av Moses i sivet foregår med stor innlevelse. Ragnhild forklarer at barna gjennom skuespill som Den barmhjertige samaritan lærer om vennskap og det å hjelpe hverandre.

– Av rekvisita og konkreter bruker vi gjerne det vi har der og da. Kanskje en bibelfortelling blir dramatisert med Duplo-figurer, sier styrer Anita.

Det er fint å kunne ha et kristent alternativt for de som ønsker det, sier styrer Anita Aastveit Ravnåsen (f.v.), styrer Henrietta Louise Clark og pedagogisk leder Ragnhild Hurv i Eikely barnehage.
Powered by Labrador CMS