Regjeringen varslet et nasjonalt løft for å få flere lærere der det mangler kompetanse i dag.

Lærere blir boende i hjemfylket etter studiene

De som utdanner seg til barnehagelærer og lærer studerer i hjemfylket sitt og blir boende der etter endt utdanning.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en ny rapport fra SSB. Dette gjelder også for sykepleiere og sosialarbeidere. Tilgang på desentralisert høyere utdanning er en viktig grunn til dette, melder Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Stortingsrepresentant Marit Knutsdatter Strand fra Senterpartiet er glad for resultatene i rapporten.

– Det at lærere, barnehagelærere og sykepleiere blir boende på hjemstedet sitt etter endt utdanning er en god nyhet. For vi har nå en stor og alvorlig mangel på kompetanse innen disse velferdsyrkene flere steder i landet, sier Strand til Utdanningsnytt.

Hun viser til at det mange steder i landet står utlyste stillinger tomme.

– Vi mener utdanningstilbudene må spres slik at folk har bedre tilgang på høyere utdanning i hele landet. Målet må være at flere får mulighet til å etablere seg der de ønsker, framfor å bli etablert der utdanningstilbudet er, sier Strand.

Varler et nasjonalt løft

På spørsmål om hva regjeringen vil gjøre for å få enda flere lærere og barnehagelærere til å bli boende på hjemstedet etter endt utdanning, sier Strand at regjeringen planlegger et nasjonalt løft.

– Regjeringa har varsla et nasjonalt løft for desentralisert høyere utdanning og kompetanse i hele landet, og vi er nå blant annet i gang med en reetablering av studiested Nesna og bedre finansiering av desentraliserte studietilbud flere steder, sier hun.

SSB-rapporten viser at fem år etter endt utdanning var tre av fire barnehagelærere bosatt i samme fylke som de vokste opp. Blant barnehagelærere fra Hordaland bodde 90 prosent i hjemfylket etter studiene.

Seks av ti med lærerutdanning var bosatt i oppvekstfylket sitt. Størst andel som vokste opp i og fullførte utdanningen sin i samme fylke, finner vi i universitetsfylkene Hordaland, Sør-Trøndelag og Oslo.

I pressemeldingen uttaler forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe:

– Regjeringen vil fortsette arbeidet med å gi enda flere tilgang til desentraliserte utdanninger.

Hele rapporten «Bosetting etter endt utdanning» kan du lese hos SSB

LES: «Det må være lov å si at som lektor tjener man faktisk ikke så verst»

Powered by Labrador CMS