Ikke stem for barnehagekutt

Debatt: 18 år med kutt i barnehagene. Det var det vi gjennomgikk sist Høyre styrte Oslo. Barnehagene tåler ikke at vi skal tilbake dit igjen.

Publisert

Gjennom en ideologisk overbevisning om «effektivisering» kuttet Høyre-byrådet bydelsbudsjettene hvert eneste år. Men det er ikke sånn at barnehagene er fulle av papirflyttere som kan effektiviseres bort. Kostnadene i barnehagene er i all hovedsak bemanning. Bemanning som er der for barna.

Først forsvant kjøkkenassistentene. På 90-tallet var det helt vanlig at barnehager hadde kjøkkenressurs. I dag er det stort sett forbeholdt private barnehager med skyhøye kostpenger. I resten må grunnbemanningen bruke timer hver dag på forberedelser og oppvask i stedet for å være med barna. Effektivisering.

Så forsvant vikarene. Vikarstopp fra februar var vanlig prosedyre i mange bydeler. Vikarbudsjettet ble brukt opp første måneden, resten av året fikk man gå underbemannet. Effektivisering.

Så forsvant styrerne. Fra at alle barnehager hadde hver sin styrer ble ledelsesressurs slått sammen og barnehager under 8 avdelinger måtte dele styrere. Styrerens hovedoppgave var ikke lenger å drive faglig utvikling med personalet, det var å administrere. Fag var det ikke lenger tid til. Effektivisering. 

Nå er jeg tilbake som menig pedleder, men jeg var tillitsvalgt på fulltid da vi skiftet byråd fra blått til rødgrønt. Det var som å gå fra natt til dag. Plutselig handlet ikke det politiske arbeidet bare om å forhindre at ting ble verre for barnehagene, som å stanse kutt, pålagt massekartlegging av barn eller hindre konkurranseutsetting av barnehager. Nei, det ble faktisk mulig å gjøre ting bedre. 

Vi fikk til en ny bemanningsnorm, med mål om 50 prosent barnehagelærere. Vi fikk til forsøksordninger med fast ansatte vikarer. Barnehager i levekårsutsatte områder fikk forsterket grunnbemanningen og, ikke minst, vi barnehagelærere fikk tilbake metodeansvaret og tilliten til å selv utøve faget vårt.

Så burde det ha skjedd enda mer. Det er store utfordringer som gjenstår for barnehagene i Oslo. Men sakte gange framover er likevel så vanvittig mye bedre enn taktfast marsj baklengs. Ikke stem for nye barnehagekutt denne høsten. Stem rødgrønt.

Powered by Labrador CMS