Mathilde Granli, Ada Granhaug Hagen, Anne Guri Kløvstad og Anette Berg Kløvstad.

Mangel på fagfolk i skogbruket – skoler jobber for å rekruttere elever

Det er behov for unge folk i skogbruksnæringen. Kongsberg videregående bruker blant annet skogbrukskonkurranser som virkemiddel for å rekruttere ungdom.

Publisert Sist oppdatert

Tømmerhugger het det før i tiden. Nå er øksa byttet ut med motorsag og maskiner, men det trengs fortsatt dyktige fagfolk i skogen. Elever som velger naturbruk, kan på en del skoler fortsette til vg2 skogbruk. Herfra er det mulig å gå ut i lære og ta fagbrev, eller velge beslektede utdanninger.

Kongsberg videregående skole er en av dem som tilbyr skogbruk på sin avdeling i Saggrenda, og de har også spesialisert seg på å arrangere konkurranser. Skolen har vært vertskap for to norgesmesterskap i skogbruksferdigheter, med noen års mellomrom.

Yrke har møtt tre av jentene fra det norske landslaget. De går på Kongsberg, Tomb og Jønsberg videregående skoler.

Bor på internat

Ada Granhaug Hagen er fra Veggli og bor på internat på Kongsberg. 

– Da jeg gikk i tiende klasse, var jeg usikker på hva jeg skulle velge, men jeg hadde ei søster som gikk naturbruk på Kongsberg og trivdes, så jeg fulgte etter. Nå skal jeg bli lærling som skogsmaskinfører på Gol, og målet er å ta fagbrev om to år.

– Hvem passer faget for?

– De som vil ha en skolehverdag der de er mye ute. Og du trenger ikke kunne mye på forhånd. Jeg hadde aldri brukt ei motorsag før jeg begynte på skolen, sier Ada.

Ved siden av står Mathilde Granli og driller på å skifte kjede på motorsaga så raskt og korrekt som mulig. 

Må ikke være fra gård

– Jeg har vokst opp i et boligfelt i Rakkestad, så du trenger ikke være fra gård for å velge skogbruk, sier Mathilde, som også er med i konkurransegruppa på Tomb videregående skole.

Anette Berg Kløvstad fra Ringsaker er også med på det norske laget. Hun har vokst opp på gård, liker seg i naturen og er glad i jakt og fiske.

Reaksjonen som kom fra læreren, var «så du skal bli bonde, du da».

Anettes mor, Anne Guri Kløvstad, er skogskulturansvarlig for Glommen-Mjøsen Skog, og svært opptatt av rekrutteringen.

– Det er manko på folk i skogbruket, fra ledere og ned gjennom hele kjeden. Nå har vi engasjert nærmere 50 unge som planter skog for oss, og vi gjør vårt beste for å vekke interessen, sier Anne Guri.

Søkningen skyter fart

– Vi vet at rekrutteringen får en boost hver gang det skjer noe her i Kongsberg sentrum. Flere søker seg til naturbruk, sier Halvor Garås, som i fjor sommer var den øverste lederen da det ble arrangert europamesterskap i skogbruk på Kongsberg.

Han har vært lærer på naturbruk i Saggrenda i 40 år, og har nå pensjonert seg for å være birøkter på familiegården.

Den erfarne læreren er veldig glad for at det ble innført yrkesfaglig fordypning.

Halvor Garås og Thomas Landsaas Eriksen.

– Da får de unge prøve seg i praksis, og det betyr mye.

Halvor Garås er ingen stor tilhenger av det han kaller A4-undervisning.

– Som lærer må du bygge opp unge mennesker, og det gjør du ikke med anmerkninger. De må lære å innrette seg i skole- og jobbhverdagen.

Rektor Thomas Landaas Eriksen er ikke bare opptatt av mesterskap og konkurranser.

– Vi skal også være med på å sørge for at vi får et bærekraftig skogbruk i framtida, og vi er opptatt av å knytte oss til næringslivet for å aktualisere opplæringen. Det gjelder mange fag, understreker rektoren, som har det øverste ansvaret for 290 ansatte og rundt 1500 elever. 

Powered by Labrador CMS