PODKAST - «Hun lukket døren»

Det var de fattigste som ble mobbet mest, mens barna til de bedrestilte gjerne slapp unna

Elever forteller hvordan det var å gå på folkeskolen for seksti år siden og ha en klasseforstander som styrte med jernhånd og mobbet de svakeste og mest sjenerte elevene. «Hun lukket døren» er en fortelling i sju episoder i podkasten Storefri.

Publisert Sist oppdatert

Det er også fortellingen om gjensitting og skammekrok, om foldete hender på pulten og utallige utenatlærte salmevers. Og det handler om foreldre som ikke visste, ikke turde eller ikke kunne sette seg opp mot læreren og beskytte sine barn.

Sett i perspektiv, er dette også fortellingen om hvordan Gerhardsen-tidens likhetsidealer aldri nådde inn i klasserommet på Hellen skole i Bergen. Det var de fattigste som ble mobbet mest, mens barna til de bedrestilte gjerne slapp unna.

Den viser hvor mye norsk skole har forandret seg på seksti år, og hvordan grensene for ytringsrommet har flyttet seg siden dengang, uttrykt gjennom elevenes egne minner og refleksjoner. En underliggende tematikk er det store skiftet i måten vi forholder oss til krenkelser på.

  • Mangeårig journalist i NRK, Anne Synnevåg, var en av elevene i denne klassen og har laget serien som du finner i podkasten Storefri.

Podcasten finner du her: Podkaster, iTunes og Soundcloud.

Episode-guide:

Alle episodene hører du også her:

Powered by Labrador CMS