Hans Jacob og Randi Sundby, eierne av Læringsverkstedet.
Hans Jacob og Randi Sundby, eierne av Læringsverkstedet.

Eierne av Norges største barnehagekjede, Læringsverkstedet, flytter til Sveits

Men ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby nekter for at flyttingen har med skattefordeler å gjøre.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Fagbladet.no.

Ekteparet Sundby eier Norges største barnehagekjede, Læringsverkstedet, med rundt 240 barnehager. Hans Jacob Sundby sitter også i styret i Private barnehagers landsforbund (PBL).

Til Fagbladet avviser han at flyttingen handler om skattefordeler, men at de derimot skal følge med på kjedens utenlandsvekst.

– Vi driver barnehager i ti land på tre kontinenter, så for oss er det naturlig å følge med den utenlandsveksten, og vi kommer til å bo i ulike land og på ulike steder i forbindelse med det, sier Sundby.

Kan spare 980 millioner

Eivind Furuseth, skatteekspert og førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI, anslår imidlertid overfor Fagbladet at ekteparets flytting kan, dersom de selger aksjene i holdingselskapet sitt, føre til at de slipper å betale omtrent 980 millioner kroner i skatt til Norge.

En mulighet er også å etter fem år selge aksjene til et selskap de selv kontrollerer. Da vil de beholde eierkontrollen i selskapet, men fremdeles slippe å skatte.

Sundby kaller påstandene "useriøse".

– I de tjue årene vi har holdt på, har vi alltid vært klare på at vi ikke skal selge, så det vil være helt useriøst å fremme en påstand om at vi skal selge de aksjene. Dette er ikke en sånn Sveits-greie som jeg ser det er mye av i avisen. Dette er ingen skatteflukt, sier han til Fagbladet og viser til at dette er «sjette eller sjuende gang» han og familien flytter ut av landet.

Han sier også at de ønsker «å eksportere nordisk barnesyn og nordisk barnehagepedagogikk.»

Flyttingen vil uansett innebære at ekteparet Sundby slipper den norske formuesskatten.

Tjente milliarder på salg

I 2020 solgte ekteparet 138 barnehageeiendommer til det svenske eiendomsselskapet SBB for 4,25 milliarder kroner.

– På denne måten kan vi innfri mesteparten av gjelden vår og etablere en struktur som er godt tilpasset utviklingen av rammebetingelser i bransjen. Dette er med på å trygge virksomheten, uttalte Sundby den gangen.

Powered by Labrador CMS