Hallo Utdanningsforbundet! Avblås streiken og gå tilbake til jobben. Sakte.

Debatt: Når KS sitter helt stille, som de gjør nå, så går jo streiken uvegerlig til tvungen lønnsnemnd.

Publisert

Dagsavisen går til frontalangrep på lærerstreiken i sin leder 12. september. Lærerne blir innrømmet retten til å streike, men får vite at: «…i Norge følger vi frontfagsmodellen…» Er det mulig å bli mer arrogant? Gud Den Allmektige var ganske arrogant, men han har jo abdisert. Den Allmektige Frontfagsmodellen derimot, den lever altså i beste velgående.

Men. La oss følge Frontfagsmodellen og akseptere at det bare er konkurranseutsatt industri som har lov å streike. Hvilke våpen har da lærere og sykepleiere og helsefagarbeidere og alle de andre som ikke er «konkurranseutsatt industri»? Når streik er lovlig, men i realiteten ikke mulig, hva gjør man da? Hvilke våpen gjenstår?

Les også: UDF: KS styrer mot tvungen lønnsnemnd

Danskene debatterer for øyeblikket «quiet quitting», et fenomen som de har kopiert fra USA. Det går ut på å gjøre det man som ansatt er kontraktsforpliktet til, men ikke mer. Det brakte fram fenomenet «gå sakte» fra glemselens hjørne i hodet mitt. Tenk litt. Hva skjer hvis lærerne begynner å «gå sakte»?

Jeg har inngående kjennskap til hvor mye spesielt kontaktlærerne jobber utover det de er forpliktet til, så smilet kom på plass ganske umiddelbart ved tanken på å bruke «gå sakte» som våpen i stedet for streik. Et våpen som faktisk kan støtte seg på evidens.

Den toneangivende Cambridge-økonomen HA-JOON CHANG skriver i boken «23 ting de ikke forteller deg om kapitalismen» at produktiviteten synker 30 – 50 prosent ved slike aksjoner. I mine øyne ville dette ikke bare være en fantastisk effektiv erstatning for streik, det ville også, på lang sikt, tvinge kommunene til å oppbemanne skolene, slik at (kontakt)lærerne slipper å begynne arbeidsdagen en halv time før normert tid og avslutte den midt på kvelden, når den siste foreldretelefon er unnagjort og hen har sendt en SMS til de to kollegene sine med forslag til en liten endring til morgendagens timeplan.

Det er mye som ikke vil bli gjort hvis lærerne begynner å «gå sakte». Hvis de sier nei til å ta vikartimer, sier nei til å lage lovpålagte planer for spesialelever fordi spesiallæreren er syk. Eller lar være å ta telefonen fra foreldrene som ringer søndag kveld. Eller tar hele den halve timen lunsjpause de har krav på i stedet for å spandere halvparten på å holde aggressive elever fra hverandre i storefri. Eller sier nei til å stå opp kl 05.30 for å være med elevene i 17. mai tog. Eller… Listen er lang. Veldig lang.

Gå sakte aksjoner «reduserer produksjonen med 30 til 50%». Hvorfor har ikke lærerorganisasjonene gått sakte i stedet for å streike? Når KS sitter helt stille, som de gjør nå, så går jo streiken uvegerlig til tvungen lønnsnemnd.

Men. Ingen kan tvinge lærerne til å jobbe utover Arbeidsmiljøloven eller inngått tariff.

Hallo Utdanningsforbundet! Avblås streiken og gå tilbake til jobben. Sakte.

Klokken 8. Ikke 07.30.

Da kan ikke KS fortsette å sitte stille veldig lenge. Da blir det tydelig at lærerne jobber alt for mye til alt for lav lønn. Og da ser nok KS at de må reise seg og komme til forhandlingsbordet. Da har vi en fair arbeidskamp! Uten mulighet for «skudd i ryggen» fra tvungen lønnsnemnd.

Powered by Labrador CMS