Skoler i Texas kutter i skoleuka på grunn av lærermangel

Lærerkrisen i USA når nye høyder. Ifølge eksperter skyldes det pandemien, lav lønn og manglende undervisningsfrihet.

Publisert

Washington Post skriver at lærerkrisen er alvorlig over store deler av USA.

I Texas går en del skoledistrikter nå over til firedagers uker på grunn av mangel på ansatte. I Florida blir veteraner uten undervisningsbakgrunn bedt om å bidra ved skolene og i Arizona har man nå åpnet for at studenter kan undervise.

Det finnes ingen nasjonal database som kan gi det eksakte tallet for hvor mange amerikanske klasserom som mangler lærere for dette skoleåret. Men ifølge den amerikanske avisen er det flere rapporter på delstats- og distriktsnivå beskriver bemanningshull som strekker seg fra hundrevis til tusenvis nå som sommeren går mot slutten.

Kritisk til veteran-løsningen

Nevada State Education Association estimerer at omtrent 3000 lærerjobber er ubesatt i delstatens 17 skoledistrikter. I en januarrapport fant Illinois Association of Regional School Superintendents at 88 prosent av skoledistriktene deres hadde "problemer med lærermangel", mens 2040 lærerstillinger enten var tomme eller fylt med en "mindre enn kvalifisert" ansettelse. I Houston-området rapporterer alle de fem største skoledistriktene at mellom 200 og 1000 lærerstillinger fortsatt er åpne.

I Florida er det minst 8.000 ledige lærerstillinger før høstens skolestart, mot 5.000 året før. Andrew Spar, president i Florida Education Association, er samtidig kritisk til løsningen med å bruke veteraner i klasserommene.

– Jeg tror vi alle setter pris på hva våre militærveteraner har gjort for landet vårt når det gjelder å beskytte våre friheter både her og i utlandet, men bare fordi du var i militæret betyr ikke det at du vil bli en god lærer, uttaler han ifølge Washington Post.

Lav lønn og nye begrensninger

Eksperter peker på flere årsaker til lærermangelen: Utmattelse etter pandemien, lav lønn og manglende metode- og undervisningsfrihet. Blant annet har lærere pekt på at mange distrikter og stater vedtar retningslinjer og lover som begrenser hva lærere kan si om amerikansk historie, rase, rasisme, kjønn og seksuell legning, samt LHBTQ-spørsmål.

Les også: Florida forbyr undervisning om seksuell legning til og med 3.klasse

– Den politiske situasjonen i USA, kombinert med legitime ettervirkninger av covid, har skapt denne mangelen," sa Randi Weingarten, president i American Federation of Teachers.

Powered by Labrador CMS