Skole
sverige
rekke hånda
undervisning

Friskolene i Sverige får mindre penger

Den svenske skoleministeren, Lotta Edholm, forklarer kutt i støtte til friskolene med økte utgifter til de kommunale skolene.

Publisert Sist oppdatert

I 2020 ble det i en statlig utredning foreslått at kompensasjonen til friskoler skulle reduseres, og i juni 2022 la daværende regjering fram forslag i den svenske nasjonalforsamlingen, Riksdagen, om reduksjon av skolepengene for friskoler. Da stemte et flertall i Riksdagen, inkludert Liberalerna, nei.

Men nå har det endret seg. I et intervju med den svenske rikskringkasteren SVT om gjennomgang av økte kommunale utgifter, uttaler statsråden at hun legger til grunn at skolepengene for friskoler reduseres.

– Jeg synes det er viktig at vi ser gjennom hvordan kommunenes finansiering ser ut sammenlignet med friskolene. Det kommunale skoleverket har høyere kostnader, sier Lotta Edholm til SVT.

Da friskolereformen ble innført i 1992 var friskolenes tilskudd på 85 prosent av de kommunale skolenes budsjett. Men i 1997 ble tilskuddene økt og i dag får friskolene like mye penger per elev som de offentlig eide skolene.

Powered by Labrador CMS