Ruben Henriksen skrur på en F35, på veien mot å ta fagbrev som flysystemmekaniker.

Ruben og Robin tar seg av de «fyldige damene» – F35 er de kuleste flyene

Ruben hadde ikke planlagt å bli flymekaniker, mens Robin mener Forsvaret har de kuleste flyene som fins, og ønsket seg inn der som lærling.

Publisert Sist oppdatert

Forsvaret er Norge største lærlingsbedrift. Yrke har i en reportasjeserie sett på hvordan det er å være lærling i militæret. Denne artikkelen er en del av serien.

– Jeg hadde aldri planlagt å bli flymekaniker, og visste ikke hva det var da jeg valgte elektrofag på Stangnes videregående skole i tiendeklasse, sier Ruben Henriksen (20) til Yrke.

Elenergi var førstevalget da han søkte seg videre, men så ringte de fra Bardufoss videregående skole og sa at han hadde fått plass på flyfag. Og slik ble det. Da var det enkelt å gå videre som grønn lærling i Forsvaret, og han havnet i det aller helligste på Ørland.

Robin Mogstad var mer sikker på hva han ville.

– Jeg hadde lyst til å inn i Forsvaret. Det er de som har de kuleste flyene, og jeg har stor sans for F35, som har den nyeste teknologien, sier han til Yrke.

Jagerfly er det kuleste lærlingen Robin Mogstad vet. Nå jobber han med F16-fly og skal bli avioniker.

Lærestedet til Robin Mogstad og Ruben Henriksen er omgitt av et høyt gjerde. De må legge fra seg mobilen, digital klokke og annet som kan være til fare for sikkerheten, før de går inn i vedlikeholdsbygget til F35.

Det er høyt under taket, og gulvet er skinnende blankt. To F35 er inne til sjekk, og lærlingen Robin Mogstad holder til under buken på et av dem. Til å være en jager er flyet stort, med runde former. Det er også derfor det spøkefullt omtales som den fyldige damen.

Skarpt oppdrag

På Ørland flystasjon ytterst ved Trondheimsfjorden er det stasjonert 21 slike fly, og de har hatt sitt første skarpe oppdrag på Island. Lærlingene er derfor en viktig del av den aktive, militære hverdagen.

– Da jeg var liten, ville jeg bli pilot, men på ungdomsskolen hadde vi besøk av en som snakket om flyfag. Jeg begynte derfor på elektrofag hjemme på Oppdal, sier Robin Mogstad.

Andre året flyttet han ut og gikk vg2 avionikk på Skedsmo videregående skole på Lillestrøm. Da var han så heldig å kunne bo på hybel hos søsteren sin, en liten togtur unna.

– Jeg hadde lyst til å inn i Forsvaret. Det er de som har de kuleste flyene, og jeg har stor sans for F35, som har den nyeste teknologien.

Stort ansvar

Under skoletiden var Robin utplassert på Gardermoen for å jobbe med Hercules-fly, og da han var på sesjon, ble det klart at han kunne få læreplass på Ørland flystasjon.

– Når du jobber med fly, har du stort ansvar, du må være strukturert, og det er mye å sjekke. Det er ikke rom for feil, for flyet skal jo komme ned i én del, sier Robin Mogstad. På fritiden har han begynt å klatre.

– Her på Ørland er det en klubb for nesten alt.

– Er piloten helt borte?

– Skal jeg fly, må det bli på hobbybasis.

Powered by Labrador CMS