Ved uteatelieret kan dere tilby ulike flater barna kan sette sine spor på. I tillegg til bord og muligheter til utfoldelse på bakken kan det derfor være lurt å ha steder der dere kan spenne opp ark og lerret vertikalt. Det kan være mellom trær, på veggen eller på et mobilt staffeli. Ha gjerne malefrakker tilgjengelig for de dagene barna ikke har regntøy på.

Lag et atelier ute i barnehagen

Lag en møteplass for eksperimentering med form og farge utendørs. Der hindres barna mindre av praktiske hensyn og kan nyte stor grad av kunstnerisk frihet.

Publisert

otoFormingsmateriell som maling, vann, leire og kritt kan føre til utforskende lek, skapende aktivitet og stor variasjon av sanselige erfaringer. Det kan bli mye søl når denne leken slippes fri. Det er derfor den passer ekstra godt utendørs i et kreativt uteatelier. Her kan barna tegne, perle og male på ulike underlag – som for eksempel en krokete grein.

Finn et fast sted der dere kan etablere et uteatelier, eller kunstverksted. Mange barnehager har et skur, et overbygg eller et kjellerrom med utgang til lekeplassen som kan passe. Det er lurt å velge et sted med tak, slik at regnvær ikke blir noen hindring. Gjør atelieret til et sted med daglige utfordringer som barna frivillig og spontant kan komme til i uteleken. Møteplassen kan også brukes til planlagt formingsaktivitet og estetisk eksperimentering.
Utform møteplassen slik at den tydelig signaliserer hvilken aktivitet dere vil skal foregå der. Det kan for eksempel gjøres med bruk av skilt, fastmonterte malerpensler i ulike farger, eller kjempeblyanter laget av rundstokker. Monter gjerne noe av barnas kunst synlig som inspirasjon og utsmykning. Det er lurt å utnevne noen i personalet som får ansvar for å holde uteatelieret oppdatert og fylle på materiell når det mangler.
Ha en fast grunnpakke med materiell tilgjengelig enten i låsbart skap i atelieret eller i en mobil kurv dere tar med ut. Der kan det være ark i ulike størrelser, vannmaling, akrylmaling, ulike pensler, utekritt, fettfarger, tegneblyanter, saks og tape. Ha flasker med vann til å skylle pensler og til å mikse med maling, kritt og andre materialer. Varier gjerne tilbudet med tredimensjonalt formingsmateriell som leire i kombinasjon med kongler, småstein og andre naturmaterialer. Det skader ikke naturen om det faller på bakken og kan tas med inn i lek andre steder på lekeplassen.
Formingsmateriell som maling, vann, leire og kritt kan føre til utforskende lek, skapende aktivitet og stor variasjon av sanselige erfaringer. Det kan bli mye søl når denne leken slippes fri. Det er derfor den passer ekstra godt utendørs i et kreativt uteatelier. Her kan barna tegne, perle og male på ulike underlag – som for eksempel en krokete grein.
Powered by Labrador CMS