Du kan få tak i mange varianter av vasket og farget ull på ullvarefabrikker, hobbybutikker og nettbutikker som Etsy. Ved hjelp av grønnsåpe og varmt vann kan du tove åpent lekemateriell som ringer, skåler og baller.

Leker i ull er både vakre og miljøvennlige. Slik lager du dem

Lag trær, eventyrfigurer, ringer og spir av tovet ull.

Publisert Sist oppdatert

Du kan få tak i mange varianter av vasket og farget ull på ullvarefabrikker, hobbybutikker og nettbutikker som Etsy. Ved hjelp av grønnsåpe og varmt vann kan du tove åpent lekemateriell som ringer, skåler og baller.

Lag morsomme leketøysfigurer ved at barna dypper ull i grønnsåpevann og ruller den i hendene, slik at den tover seg og får slangeform. Øynene kan nålefiltes eller limes på. Nålefilting er en teknikk som tover ullen uten såpe og vann.

Du får kjøpt spesielle filtenåler på hobbybutikken. Teknikken går ut på å stikke i ullen mange ganger slik at nålen drar fibrene frem og tilbake og tover den. Du finner demonstrasjonsfilmer blant annet på YouTube under søkeordene «needle felting».

Her kan du se mer av alt det kreative Trude Anette Brendeland lager.

Nålefilting er en teknikk som tover ullen uten såpe og vann. Du får kjøpt spesielle filtenåler på hobbybutikken. Teknikken går ut på å stikke i ullen mange ganger slik at nålen drar fibrene frem og tilbake og tover den. Du finner demonstrasjonsfilmer blant annet på YouTube under søkeordene «needle felting». Et enkelt leketøy du kan lage, er spir til byggekroken. Surr først et stykke ull tett formet som et spir, deretter stikker du til den blir fast i formen. Jo fastere, jo mer tåler den av lek. Vil du ha mønster, kan du nålefilte det inn i spiret til slutt. For at spiret skal stå støtt, limer du en trebrikke under med limpistol.
Barna kan være med å lage grantrær som kan kombineres med byggelek og dyr. Da trenger dere pinner som skal bli stammer, og en plankebit som skrus fast som sokkel i den ene enden av trærne Dere lager «skjørt» til grana ved å legge en håndfull ull mellom to lag bobleplast. Spray ullen godt med varmt grønnsåpevann, legg over plasten og kjevle eller rull bobleplasten i ca. ti minutter slik at ullen toves og blir en liten filtbit. Lag skjørt i minst tre ulike størrelser. La dem ligge til tørk og klipp et lite hull i midten av de største. Deretter trer du dem ned på pinnen og limer dem fast med pistollim – det største skjørtet nederst og den minste uten hull på toppen.
Når du får tak på nålefiltingen, kan du avansere og lage figurer og dyr til lek og eventyrformidling. Ull inneholder lanolin som kan nøytralisere bakterier, men om du likevel vil vaske lekene en gang imellom, dypp dem i grønnsåpevann og la dem tørke i sola. Hvis du ikke har brukt lim kan du sette dem på 30° i ovnen (60°siste fem minutter).
Powered by Labrador CMS