De beste lekerommene for barna byr på multisensoriske muligheter. Foto: Trude Anette Brendeland

Lag uimotståelige sansekasser til barna

De er vakre å se på, gir vellyd for øret og gir huden gode opplevelser, men det beste av alt: Sansekasser er uimotståelige for fantasifulle lekere.

Publisert Sist oppdatert

Barnehagelærer Trude Anette Brendeland har gitt leserne av Første Steg mange tips til lek og utfoldelse i barnehagen. Her får du vite hvordan du kan lage spennende og fantasifulle sansekasser for barna.

Brendeland oppfordrer deg til å lage kassene med utgangspunkt i ett tema, da er det også enklere å finne på hva man kan putte i dem.

Innholdet i sansekassene består av et grunnmateriale det er deilig å la fingrene gli gjennom. Det kan være ris, linser, akvariegrus eller burstrø som du kjøper i dyrebutikker. I tillegg kan du tilføre materialer som barna kan lage en fantasiverden av.
Materiellet i sansekassene kan oppbevares i mindre beholdere i hylla når de ikke lekes med. Da slipper dere oppbevare så mange store kasser fulle av innhold. Det er lurt å ta et bilde, laminere og merke beholderne slik at barna tydelig ser hva som er oppi. Når innholdet skal utforskes, heller du det i en lavere og bredere kasse som står på et bord.
Holder du deg til ett tema er det lettere å komme på hva du kan ha i sansekassene. Livet i havet, årstidene, eventyr og ulike farger er eksempler på tema. Jobber du med prosjektarbeid kan sansekassen passe til temaet. Med hendene i en sansekasse skjer bokstavelig talt lek og håndgripelig læring samtidig.
Ekstratips: Sansekasser for de yngste kan stå på gulvet. For at innholdet skal gi andre uttrykk enn leketøy kan du finne mer utradisjonelt materiale med andre egenskaper. Det kan være gardinringer, tomme bokser, kjøkkenredskap, rør og kongler. Varierer du innholdet i sansekassen tilfører du dynamikk i lekerommet, slik at hver dag gir nye, gode inntrykk.
Et eksempel på en sansekasse med tema jul.
De beste lekerommene for barna byr på multisensoriske muligheter. Da er sansekasser ved bordet midt i blinken. I barnehagens rom dominerer ofte bordene og kan stå i veien for lek. Med sansekasser gjør du bordet til enda et sted der fri fantasi får spillerom. På den måten utvider dere lekearealet betraktelig. Rundt en slik kan det være plass til en til tre barn. De sitter med hendene oppi og kjenner, studerer og lager fortellinger med innholdet. Barna må i starten øve på at innholdet hører til i kassen, men det tar de fort.

Denne artikkelen finner du også i Første steg nr. 2/2017

Powered by Labrador CMS