BANER KAN LAGES AV ulike typer rør og renner – gjerne gjenbruksmateriell. Papprør fra stoffbutikker, eller plastrør som kan settes sammen, kan bli lange trillebaner der spenningen stiger for hvert rør barna klarer å tilføre

Slik lager du ball- og trillebaner til barna

Får barna en mulighet til å lage trillebaner, kan det bidra til at de utforsker og eksperimenterer på høyt plan.

Publisert

Mye lek handler om å sette et objekt i bevegelse, følge det med øynene og se hvor det ender – enten det er baller, biler eller annet som kan få hjelp av tyngdekraften. Det kan se ut til at barna blir ekstra ivrige når de selv kan endre objektets bane. Da tester de ut hypoteser om hvordan det vil gå. Spørsmål som «Hva skjer hvis vi flytter denne?» og «Kanskje vi skal prøve dette?» ligger i luften. Barna følger spent med på eksperimentet med det trillende objektet til nedtur eller seier.

MYE LEK HANDLER OM å sette et objekt i bevegelse, følge det med øynene og se hvor det ender – enten det er baller, biler eller annet som kan få hjelp av tyngdekraften..

Baner kan lages av ulike typer rør og renner – gjerne gjenbruksmateriell. Papprør fra stoffbutikker, eller plastrør som kan settes sammen, kan bli lange trillebaner der spenningen stiger for hvert rør barna klarer å tilføre. Undersøk om det er noen rørleggerbutikker eller byggevarefirma som har restmateriell dere kan få. Renner kan også bygges av planker med lister på sidene. Hvis bunnen på renna har ulik struktur, som for eksempel bølgepapp eller teppe, kan barna oppdage friksjonens effekt på det trillende objektet.

Baner kan lages av ulike typer rør og renner – gjerne gjenbruksmateriell. Papprør fra stoffbutikker, eller plastrør som kan settes sammen, kan bli lange trillebaner der spenningen stiger for hvert rør barna klarer å tilføre.

Det er spennende å se hvordan ulike typer objekter oppfører seg mens de triller nedover banen. Har friksjon, form, tyngde og størrelse noe å si for farten? Ha gjerne ulike typer kuler tilgjengelig. Det kan være alt fra klassiske baller i gummi til trekuler, lette metallkuler og pyntekuler i naturmateriale. Ulike typer ringer, spoler og trådsneller er også interessante som trillende objekter. Biler er noe barnehager ofte har mange av. De kan også sendes i full fart nedover en bane.

Ulike typer ringer, spoler og trådsneller er interessante som trillende objekter

Trappa er et godt sted å eksperimentere med trillebaner. Der kan objektene få stor fart. Er det en sving på trappa møter barna en utfordring: Hvordan unngår du at ballen spretter ut av banen underveis? Her finnes mange mulige løsninger. Bruker du papprør, kan oppklippede strømpebuksebein eller duct-tape fungere godt i sammenføyningene og gjøre det mulig å skape svinger ned trappa.

Trappa er et godt sted å eksperimentere med trillebaner. Der kan objektene få stor fart.23
Powered by Labrador CMS