Utdanningsforbundet sier de advarte mot eksamensproblemer – kaller det en krise for elevene

Utdanningsforbundet mener det er en krise at det ble eksamensproblemer. De sier de advarte mot dette på forhånd.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er krise for elevene. Vi påpekte at det burde vært en plan B, men fikk ikke gehør, sier Thom Jambak, sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet, til NTB.

Dataproblemer førte til eksamenskrise flere steder i landet mandag. Skriftlige eksamener i Møre og Romsdal ble avlyst som følge av problemene.

Thom Jambak.

Også i Viken, Oslo og Trøndelag har de hatt utfordringer som blant annet førte til forsinkelser.

Problemene startet da elevene fra hele landet skulle logge seg inn og laste ned oppgaver. Men i Møre og Romsdal ble det full stopp. Der fikk elevene verken oppgave, vedlegg eller tilgang til hjelpemidler. Det er besluttet at elevene der ikke får ny eksamen, men får dispensasjon med egen kode på vitnemålet.

Thom Jambak sier at det for dem virker som om endringen av eksamen har bestått av digitalisering, og at man har glemt det faglige og praktiske.

– Dette vil sannsynligvis også få konsekvenser for opptak til høyere utdanning og vil dessverre ramme elevene sterkt, sier Jambak.

– Bør se på om skriftlig eksamen kan avholdes

Over 270.000 elever skulle opp til eksamen i vår. For flesteparten av dem var det første gang de skulle få kjenne på eksamensnerver. Pandemien stanset eksamen i flere år.

Utdanningsdirektoratet opplyser til NTB at det er store og komplekse tekniske systemer som er blitt testet ut i forkant av mandagens eksamen er. Da fungerte alt, men mandag oppsto det altså en uforutsett, teknisk feil.

Elevorganisasjonen mener det må få konsekvenser.

– Det er kjempeproblematisk at Utdanningsdirektoratets nettsider krasjer på en så stor dag for mange elever, sier påtroppende leder, Petter Andreas Lona, til NTB.

– Dersom datasystemene ikke bedrer seg, bør man se på om skriftlig eksamen kan avholdes i det hele tatt i år. Og dersom det har vært store utsettelser på enkelte eksamener, så bør man se på å annullere dagens eksamener, sier han.

Lona sier dette er det siste av flere dataproblemer for elevene de har sett så langt i eksamensperioden.

– Vi har hatt Visma som krasjet 12. mai, dagen eksamenene ble offentliggjort. Vi har fått høre av flere medlemmer at nettsidene som NDLA og ordboka Lexin krasjet fredag. Mange elever hadde ikke tilgang til ressurser de hadde krav på. Så med dagens datakrasj er dette veldig problematisk.

Powered by Labrador CMS