Danmark: Hver femte åttendeklassing har vært utsatt for vold hjemme

– Alle som går rundt i frykt for neste slag og som føler seg verdiløse, de trenger at vi finner og hjelper dem.

Publisert

Folkeskolen.dk har snakket med en ung kvinne som forteller hvordan hun som barn var utsatt for vold i hjemmet, men ikke fortalte det til noen. Før en lærer hjalp henne:

– Det å bli møtt av en voksen utgjorde en verden av forskjell. Læreren fikk meg til å tro på at det var noen som ville hjelpe meg … Han så meg, han anerkjente meg og hjalp meg, forteller hun til folkeskolen.dk og understreker at læreren ikke oppførte seg annerledes i klassen etter denne samtalen.

Børns omsorg

Børns Vilkår er en sosial humanitær interesseorganisasjon som arbeider for å forbedre barn og ungess oppvekstvilkår og utviklingsmuligheter i Danmark.

Organisasjonens overordnede fokusområder er omsorgssvikt, mobbing og skilsmisser.


Kilde: Wikipedia

– Når jeg laget bråk, fikk jeg kjeft som alle andre. Jeg tror ikke han gjorde noe konkret etter samtalen, men han gav meg telefonnummeret sitt og sa at jeg alltid kunne ringe. Det ga meg en enorm trygghet og ro inni meg, at en lærer hørte meg og ville hjelpe hvis det var bruk for det.

29 prosent av unge som har vært utsatt for vold har en lav selvfølelse, mot 13 prosent av de øvrige i undersøkelsen.

– Vi skal finne og hjelpe disse barna ut av volden. Alle de som skjuler synlige og usynlige blåmerker, som går rundt i frykt for neste slag og som føler seg verdiløse, de trenger at vi finner og hjelper dem, sier Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, til folkeskolen.dk.

Siden 1997 har det vært forbudt for foreldre å utøve vold mot barna. Likevel forteller 22 prosent av de spurte 8.-klassingene i en ny dansk undersøkelse at de har vært utsatt for vold fra en av foreldrene i løpet av det siste året, ifølge nettstedet folkeskolen.dk.

For 25 år siden ble det forbudt for foreldre i Danmark å utøve fysisk vold mot sine egne barn. Siden 2019 har psykisk vold også vært straffbart. Men ifølge en ny undersøkelse fra Børns Vilkår oppgir hver femte åttendeklassing at de har vært utsatt for fysisk vold, og nesten hver fjerde for psykisk vold i hjemmet i løpet av det siste året. Børns Vilkår har spurt litt over 1100 elever i 8. klasse.

Les også: Studier: Mishandling av barn fanges ikke opp under pandemien

Undersøkelsen viser også at i hjem der foreldrene har utøvd vold mot barna, har de ofte gjort det flere ganger. 15 prosent av elevene har opplevd fysisk vold flere ganger i løpet av et år, mens 7 prosent har opplevd det én gang. Men undersøkelsen viser også, at fire av 10 aldri har fortalt noen om volden.

Powered by Labrador CMS