– Jeg trodde det å jobbe i barnehage bare var å passe barn

– Jeg oppdaget at jeg måtte være sterk, kjapp i oppfatningen og ha respekt for barna, skriver 15-åringen David om tiden som lekeressurs i barnehagen.

  • Forfatteren David Hettasch (15 år) har jobbet som lekeressurs i Østersund barnehage i Fet kommune.

 

Dette innlegget er også å finne i Første steg nr. 2/2017

Realiteten ble en helt annen.

Da jeg fikk jobben i barnehagen hadde jeg blandede følelser. Jeg var ikke sikker på om pengene jeg fikk var verdt det jeg gjorde. Jeg trodde at det å jobbe i barnehage bare var å passe på barn. Men realiteten ble en helt annen.

Å jobbe i barnehage krevde overraskende mye. Du må være ganske fysisk sterk. En dag i barnehagen løftet jeg barna opp og ned av et tre i hvert fall 50 ganger. Og de ville leke har’n. De ville leke har’n hele tida, og de barna var spreke. Kommunikative egenskaper er også veldig viktig. Det har ikke gått en eneste dag i barnehagen uten at jeg har sett et barn gråte for seg selv. Og når et barn hulker og gråter er det vanskelig å forstå hva i all verden som er galt. Da må du være kjapp i oppfatningen og finne ut hva som er gærent. Du må også ha massevis av respekt for barna. Du jobber for barna, og de gjør hva de vil.

 

Roe uten å bli sint

I barnehagen hadde jeg ansvar (sammen med noen andre kolleger) for rundt 14 4-5-åringer. Selvfølgelig ble de litt irriterende iblant. Men da er selvkontroll viktig. Du må kunne takle alle former for situasjoner og du må passe på at du får roet barna uten at du blir sint. En viktig ting er aldri å straffe dårlig oppførsel. Du må alltid fremme god oppførsel. Det er mye mer effektivt!

Hvis du fremmer god oppførsel, vil den som gjorde noe bra fortsette å gjøre gode ting. Og så vil de barna som hadde dårlig oppførsel merke at den som gjorde det motsatte vil få masse ros og belønning. Hvis noen gjør noe galt, må du tenke på at de er bare 4 - 5 år gamle. De er fryktelig umodne. Barna har ikke peiling på om det å snike i køen er bra eller dårlig.

Deres sosiale ferdigheter er ikke så utviklet. Kjefter du på dette barnet, kjefter du kanskje på barnet for noe barnet ikke engang visste var galt. Det gjør veldig vondt og må unngås.

 

Lukten av egen barndom

Tida i barnehagen fikk meg til å mimre tilbake til egen barnehagetid. Den gangen da jeg var liten og støvelen min falt av. En voksen kom og hjalp meg, og jeg lurte alltid på hvorfor den voksne alltid holder så godt fast i meg, og hvorfor skoen blir såpass hardt dyttet på plass. Nå som jeg selv jobber i barnehage, legger jeg merke til at hvis du ikke holder godt fast i barnet og dytter på støvelen, får du den aldri på.

Jeg ryddet også opp leker ute. Da jeg gikk inn i lekeskuret, merket jeg lukten av sand, vann og gjørme. En lukt jeg ikke hadde kjent siden jeg selv ryddet opp leker i Rianmyra barnehage da jeg var 5 år. Det var veldig fascinerende å kjenne igjen denne følelsen.