Ambulansepersonell til stede ved Robb Elementary School etter skoleskytingen i Uvalde, Texas.

19 elever og to voksne drept etter skoleskyting i Texas

USAs president Joe Biden mener det er på tide å stå opp mot våpenlobbyen etter den siste skoleskytingen i Texas, der 19 barn og to voksne ble drept tirsdag.

– Når, i Guds navn, skal vi stå opp mot våpenlobbyen, spurte Biden i en tale da han ankom Det hvite hus natt til onsdag fra en reise i Asia.

– Det er på tide å snu denne smerten til handling for hver forelder, for hver borger i dette landet. Vi må gjøre det klart overfor hver eneste folkevalgte i dette landet: Det er på tide å handle, sa presidenten.

På presidentflyet på vei fra Japan til USA tirsdag beordret Biden at Det hvite hus skal flagge på halv stang fram til solnedgang søndag.

Før Bidens tale kommenterte USAs visepresident Kamala Harris skoleskytingen. Hun sa at «nok er nok».

– Våre hjerter blir knust gang på gang. Vi må ha mot til å handle, sa Harris.

Verste siden 2021

Tirsdagens skyting i Texas var den verste skoleskytingen i USA siden Sandy Hook-skytingen i delstaten Connecticut i 2012, der 20 barn og seks ansatte ble drept.

Myndighetene meldte først tirsdag ettermiddag at det pågikk skyting på barneskolen Robb Elementary School i Uvalde i Texas. Store politistyrker rykket ut til stedet.

Tidlige meldinger gikk ut på at to barn var drept, men noe senere opplyste guvernør Greg Abbott at 15 personer var drept – 14 elever og én lærer. Tallet ble ytterligere oppjustert natt til onsdag norsk tid. 19 barn og to voksne ble drept, uttalte Travis Considine, en talsmann for delstatsmyndighetene i Texas.

Den antatte gjerningsmannen er ikke inkludert i disse tallene.

– Var elev

Flere oppgis også å være såret. Myndighetene har ikke oppgitt noen tall. Politisjef Pete Arrendondo sier det dreier seg om «flere sårede». Tidligere tirsdag opplyste et sykehus i byen at 13 barn var blitt fraktet dit, mens et annet sykehus opplyste at en 66 år gammel kvinne var innlagt med kritiske skader.

Abbott sier den mistenkte gjerningsmannen var en 18 år gammel elev ved byens videregående skole.

– Skytteren er død, og det antas at politiet drepte ham, sier Abbott ifølge nyhetsbyrået DPA.

Omstendighetene rundt dette var imidlertid fortsatt uklare natt til onsdag norsk tid.

Ukjent motiv

Motivet for skytingen er foreløpig ikke kjent. ABC viser til en uttalelse fra politiet der det opplyses at USAs nasjonale antiterrorsenter sier det ikke er noen kjent terrortilknytning til massedrapet.

Den antatte gjerningsmannen handlet alene, opplyser politisjef Pete Arredondo.

Gjerningspersonen tok seg inn på skolen med et håndvåpen og muligens en rifle, ifølge Abbott. Abbott sier den antatte gjerningsmannen er identifisert som 18 år gamle Salvador Ramos. 18-åringen mistenkes å ha skutt bestemoren sin før skoleskytingen skjedde, ifølge Abbott.

Den ene av de tre drepte voksne skal ha vært en grensevakt som var i nærheten da skytingen skjedde. Han hastet av gårde til skolen uten å vente på støtte fra kolleger og ble skutt og drept av den antatte gjerningsmannen, som befant seg bak en barrikade, ifølge en uttalelse fra en ikke navngitt politikilde.

Småbyen Uvalde har om lag 16.000 innbyggere og ligger 135 kilometer vest for San Antonio, helt sør i Texas. Byen ligger 120 kilometer fra Mexico-grensen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS