Regjeringen vil at barn og unge skal lese mer – ber om gode råd og ideer

Har du et forslag til hvordan man skal få barn og unge til å lese mer? Da vil regjeringen høre fra deg.

Publisert

– Lesing er noe av det viktigste vi gjør i livet. Lesing er viktig for utdanningen vår, for folkeopplysning og for deltakelse i demokratiet. Og ikke minst - bøkene tar oss til nye verdener og gir oss nytt blikk på oss selv og samfunnet. Derfor skal vi i regjeringen nå jobbe for å vekke mer leselyst og bygge god lesekultur med plass til alle, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i en pressemelding.

Hun samarbeider med kunnskapsminister Tonje Brenna om en egen leselyststrategi. Målet er å få flere til å lese mer.

– Noe av det viktigste med denne strategien blir å bidra til at barna holder på lesegleden gjennom ungdomsårene og gjennom hele skoleløpet, sier Brenna.

Leser mindre enn før

PISA-undersøkelsen fra 2018 viser at 15-åringer bruker mindre tid på å lese på fritiden enn tidligere. 68 prosent av guttene og 48 prosent av jentene oppga at de bare leser hvis de må.

Den samme undersøkelsen viste at hver fjerde gutt leste kritisk dårlig.

Nå ber ministrene om innspill til hvordan man kan skape mer leseglede. I mai inviteres barnehage- og skolesektor, bibliotek, leseorganisasjoner, bokbransjen og leseforskere til innspillmøter. Skriftlige innspill ønskes også velkomne.

– For eksempel er det mange skoler, lærere og skolebibliotekarer som gjør en god jobb med lesing, og som vi håper å høre fra, sier Brenna.

Leselystrategien skal være klar på nyåret 2024.

Powered by Labrador CMS