Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir deltar i dag i historisk kvinnestreik.

I dag streiker kvinner på Island

Et nesten-jubileum for historisk kvinnestreik. – Det er behov for å ruske litt liv i debatten, sier Freyja Steingrímsdóttir.

Publisert Sist oppdatert

I dag vil islandske kvinner verken dra på jobb,  gjøre husarbeid eller passe barn. De går heller i gatene for å kreve likestilling, skriver Danmarks Radio (DR).

Også landets statsminister Katrín Jakobsdóttir streiker i dag. 

Regjeringen har oppfordret staten til å utbetale lønn til ansatte som deltar i streiken. Menn blir bedt om å støtte kvinnene som streiker og å ta med seg barna på jobb, skriver DR.

– Hvorfor vente?

Dagens streik faller på samme dato som den historiske streiken for kvinner på Island  i 1975. Da streiket de for å vise hvilken betydning de hadde for samfunnet som helhet og i familiene. 

På spørsmål om hvorfor man ikke ventet til 50-årsjubileet for streiken, svarer Freyja Steingrímsdóttir i foreningen for offentlig ansatte på Island,  til DR:

– Hvorfor vente enda to år til 50-årsjubileet, når vi har ventet i århundrer på likestilling?

Hun peker på at det fortsatt er store lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, og at en av fire islandske kvinner har opplevd voldtekt eller seksuell vold. I tillegg er det fremdeles slik at kvinner tar mest ansvar i hjemmet. 

– Vi synes det er behov for å ruske litt liv i debatten, sier Steingrímsdóttir til DR.

Island har vært et foregangsland for likestilling og fikk i 1980 verdens første kvinnelige president,  Vigdís Finnbogadóttir. Hun gav kvinnestreiken i 1975 mye av æren for likestillingen på Island, skriver DR. 

Powered by Labrador CMS