Nils Kristian Valaas-Lundsvoll bestemte seg tidlig for å bli børsemaker, og på Elverum tekniske verksted får han lære om både Minimi og andre våpen.

Nils Kristian visste tidlig at han ville bli børsemaker

Mange sliter med å bestemme seg for hva de skal bli, men Nils Kristian Valaas-Lundsvoll siktet seg inn mot målet da han gikk i niendeklasse.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg satt helt alene på hytta og søkte på Vigo. Børsemaker kom opp, og jeg bestemte meg med en gang. Da de andre slet i 10. klasse med hva de skulle velge, kunne jeg ta det helt med ro, sier 18-åringen, som nå er på plass som lærling i Elverum tekniske verksted, som er en del av Terningmoen. Han er ferdig med rekruttskolen og har fått sin egen pult ved siden av rutinerte fagarbeidere. Der er oppgaven å kontrollere og vedlikeholde håndvåpen og gassmasker.

Børsemaker er at lite, verneverdig tradisjonshåndverk, og Gauldal videregående skole på Støren er den eneste som har dette tilbudet. Etter fullført læretid må du bestå tre ukers svenneprøve for å få svennebrevet, og det finnes to lærlinger i Forsvaret.

Liker jakt

Unggutten fra Ålesund liker å gå på jakt, og drømmen har vært å kunne overleve alene i fjellet, uten å ha med proviant. Men dette må vente.

– Pappa er ingeniør, med bakgrunn fra yrkesfag, og har dyttet meg litt den veien. Jeg liker også finmekanikk og å finne ut av ulike løsninger, sier Nils Kristian. Han gikk første året på TIP på Borgund videregående skole i Ålesund, før han fortsatte utdanningen på Støren.

– Da hadde jeg tidligere vært på to dagers hospitering og tenkte at dette skal jeg.

Utfordringer

Året bød på noen utfordringer. Unggutten spiller håndball, og måtte pendle to timer med buss hver vei til Trondheim for å trene med laget. Nå håper han å komme i gang i Elverum, men koronasituasjonen har satt en stopper for dette.

Nils Kristian har rukket å bli litt kjent med børsemakerne han har rundt, og har funnet ut at det er mange som er interessert i jakt og friluftsliv. Over en av arbeidsplassene henger det også et stort elggevir.

Mange av plassene står tomme. Det er sikrere å sende børsemakere rundt til militærforlegningene for å gjøre reparasjoner og vedlikehold, enn å sende store mengder våpen den andre veien.

– Dette er nok et av de mest kompliserte fagene, sier lærlingen og studerer en Minimi, et maskingevær, som blir mye brukt i Forsvaret.

TEMA: LÆRLINGER I FORSVARET

Powered by Labrador CMS