Bjørn Lende med ukrainske Sanya på armen. Sanya og moren er to av de nærmere 70 flyktningene som har bodd på hotellet på Ålgård.

Lærer Bjørn har vært med på sitt livs største dugnad

En sein kveld i mars i fjor sa Bjørn Lende ja til noe han ikke ante rekkevidden av. Det ble starten på den lengste dugnaden i livet hans.

Publisert Sist oppdatert

I podkasten "Da flyktningene kom til Ålgård" forteller lærer Bjørn Lende om den vanvittige dugnaden han har vært med på. Den engasjerte læreren og bonden har drevet med frivillig arbeid hele livet, men da han i mars i fjor fikk en tekstmelding fra en bekjent, tok det helt av.

– Jeg var ute i fjøset og holdt på da jeg fikk meldingen, sier Bjørn Lende i podkasten. Tekstmeldingen var fra en han kjenner fra nabolaget på Jæren. Hun lurte på om Bjørn kunne hjelpe til med å huse flyktninger fra Ukraina. Bjørn er lærer på Vinterlandbruksskulen på Jæren. Han driver en egen gård og har vært med på å starte en privat, kristen skole. Likevel tok han seg tid til en kjempedugnad.

Svaret fra Bjørn preget hele 2022, både for Bjørn, Gjesdal kommune og for nærmere 70 ukrainere. Kvinner, barn, ungdommer og noen menn fikk bo gratis på et hotel som Bjørn var styreleder for. En hel gjeng med hjelpere fra Jæren har gjort det mulig. Men det har vært mye jobb for Bjørn også.

– Har du noen gang angra på at du sa ja?

– Nei, det har jeg ikke. Nei, nei, ikke tale om, sier Bjørn. Han har fortsatt kontakt med mange av de som bodde på hotellet.

– Rett før jul hadde vi en samling for flyktningene som kom til Ålgård, forteller han.

Få med deg de tre gripende episodene her:Powered by Labrador CMS