Svensk tenåring dømt for å planlegge skoleangrep

En svensk 15-åring er dømt for å ha planlagt å drepe en eller flere medelever og lærere. Guttens planer ble avslørt før angrepet. 

Publisert Sist oppdatert

I Allingsås i Sverige er en gutt på 15 år dømt til å sone 10 måneder i ungdomsanstalt for planlegging av skoleangrep. I november i år dømte Allisngsås tingrett gutten for forberedelse til mord, for å ha laget eksplosiver og for å ha oppbevart våpen.

I mars i år fikk politiet et tips om at ungdomsskole-eleven planla et alvorlig lovbrudd. Politiet foretok husransakelse hjemme hos ham, og fant detaljerte planer om et angrep på en skole. Ifølge dommen hadde gutten kniver og en hjemmelaget sprengladning. 

I tillegg fant politiet ut at han hadde hatt kontakt med gutter som tidligere er dømt for skoleangrep. Dette er den samme gutten du kan høre om i podkasten om skoleangrep.  

Den dømte 15-åringen opplyste at han har sett opp til personer som har begått attentat mot skoler. En av guttene han har hatt kontakt med er eleven som angrep Kallebergskolan i Esløv i 2021.

Lytt til podkasten: Skoleangrep - den nye terroren

Skoleeksempel på radikalisering

Den svenske 15-åringen har i følge en rettslig sakkyndig både et personlig og et ideologisk motiv. I sin forklaring til retten mener den sakkyndige at gutten er et "skoleeksempel" i radikalisering. 

PST frykter at noe lignende skal skje her i landet, og vil ha tips fra lærere som mistenker at elever går med planer om skoleangrep. 

15-åringen i Sverige var interessert i høyreekstrem ideologi, men hadde ikke dyp innsikt i nazisme og fremmedfiendtlighet. Han var mer opptatt av de ytre symbolene. Hans samspill med andre høyreekstreme på sosiale medier økte gradvis. Han identifiserte seg med andre gjerningsmenn, særlig gutten bak angrepet i Esløv. Han hadde kommet forbi fantasistadiet da han hadde nevnt en spesiell dato for angrepet og skaffet seg våpen. 

Powered by Labrador CMS